Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2018 г.

Слагат таван на глобите

Причината е, че прекалено високите глоби за не толкова тежки нарушения всъщност водят до условия за корупция
 
 Да бъде сложен таван на глобите, които налагат различните държавни и административни ведомства, реши Министерският съвет.

Кабинетът одобри план за промени в административните наказания, така че да се намали възможността за корупция при налагането на глоби.

Таванът ще е различен за различните нарушения.

Ограничението обаче ще е най-високата санкция по един закон да не надвишава 10 пъти минималната, която е предвидена в него, става ясно от плана, предложен от вицепремиера Екатерина Захариева, пише "24 часа".

Трябва и като цяло да се преразгледа размерът на глобите и другите имуществени санкции, предвижда анализът на вицепремиера. Причината е, че прекалено високите глоби за не толкова тежки нарушения всъщност водят до условия за корупция.

Прекалено широките граници в размера на глобите също предразполагали да бъде подкупен чиновник, за да не налага най-високата. Срокът за въвеждането на тавана на глобите, както и за изпълнение на останалите мерки е юли 2018 г., реши правителството.

Всички санкции, които налагат ведомствата в страната, трябва да бъдат прегледани и да се намали броят на нарушенията, за които се налага глоба.

Освен това да се отнемат правомощия от ведомствата за налагане на санкции, защото в момента контролната дейност била “безотговорна и разхвърляна”, твърди докладът на вицепремиера до МС.

При плащане в определен кратък срок да има намаление от абсолютно всякакви санкции, предвижда още планът на правителството.

Примерът е от санкциите, които събира КАТ. При тях има отстъпка до 30%, ако глобата се плати в първите седем дни от налагането ѝ.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче се е обявил против повсеместното въвеждане на отстъпки при бързото плащане на глоби. Той настоява при санкции за нарушаване на данъчното законодателство това да не се прилага.

Захариева предлага и намаление при сключване на споразумение, с което някой се признава за виновен. Отбивката обаче щяла да важи само при първо нарушение, а не за рецидивисти. Нямало да се прилага и когато са били застрашени човешки живот и имущество.



Няма коментари:

Публикуване на коментар