Зима

Зима
Пролет

5 февруари 2018 г.

Смисълът от тайните вечери

Без да богохулстваме, ама всяка тайна вечеря е съмнителна работа.
 
Вечеря добре, ама защо да е тайна? 

Тайна е, защото след нея винаги излиза нещо, което не е това, което се очаква като краен резултат. Да не забравяме вечния пример, че след една такава тайна почерпка предадоха Христос. 

А почти 2000 години по-късно Федералното бюро за разследване намери начин да подобри ноу хау-то на Юда. Ченгетата платили 25 000 долара за вечеря на мафиотските босове в Бронкс, след което ги арестували. Ченгетата се охарчили приблизително с по 1000 долара бюджетни пари на човек, обаче си гарантирали резултата. Освен това имали и внедрен човек сред мафиотите в ролята на Юда, който се съгласил да сътрудничи и издънил колегите от Коза ностра. И за да е пълно повторението на историята, шефовете на кланове дори си направили обща снимка, по която после прокурорите им повдигнали обвинения. 

От тази история могат да бъдат направени няколко извода. Първо, че историята не всякога се повтаря като фарс, а понякога дори и плашещо буквално. Второ, че за да получиш нещо, трябва да дадеш поне 25 000 долара, за да си струва резултатът. Трето, че ефективността е пряка функция от оптимизацията на работата и правилното управление на финансовия ресурс. Четвърто, че ако много искаш нещо, с малко напрягане на ума нестандартният подход гарантира успеха. И пето - че големият проблем на мафията винаги е бил в самодостатъчността й и липсата на въображение. 

Няма как да разчиташ само на голата родова традиция и да си в крак с новото време. Резултатът е, че те изпържват с библейска хватка на 2000 г.


"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар