Зима

Зима
Пролет

21 февруари 2018 г.

Българите вярват най-много на ЕС, Германия и Русия

"Българите са едно от най-евроентусиазираните общества."
 
Такъв извод направи пред бТВ Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп" в България по повод годишника за политическите процеси и общественото мнение на социологическата агенция.

Според данните над 50 на сто от българите имат доверие на ЕС, следвано от Германия и Русия, също около 50-те процента. Според Симеонов сме русофили по сърце, а с разума гледаме към Германия.

"В дъното на класацията е Китай, не защото не го харесваме, а защото не го познаваме", уточни социологът.

"Доверието в ЕС и НАТО укрепна в последните месеци", посочи още той.

"Данните показват, че военнополитическият характер на НАТО предизвиква разделение в обществото и затова не се приема толкова ентусиазирано колкото ЕС. Европа пък служи и за коректив на нашите институции", категоричен беше Симеонов.

Българите показват и известен икономически оптимизъм за материалното си положение.

"50 на сто от българите смятат, че ще се справим с европредседателството. Това е по-скоро пожелание и е като кредит на доверие към институциите", каза той.

По темата за новия орган за борба за корупцията хората са най-вече скептични. Според 41% от анкетираните не очакват този орган да намали корупцията.

Конфликтът БСП и ГЕРБ Симеонов определи като вече безинтересен. Той обърна внимание на президента Румен Радев, който по думите му "се опитва да се хареса и на червените и на синьо-зелено-лилавите. Той е главният опозиционер, което е опасна игра, но и е печеливша - затова беше избран, като протест", каза Първан Симеонов.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар