Зима

Зима
Пролет

17 февруари 2018 г.

Пловдив вече е столица – на сълзата, смеха и абсурда

В града, който се готви да е Европейска столица на културата, се случват ред чудатости.
 
Появи се например първият частен площад в света, който… може наистина да се окаже частен

През 2019 г. Пловдив ще е Европейска столица на културата. 2018-а обаче не започна добре. В града се случват ред чудатости, които го направиха столица на сълзата, смеха и абсурда.

Сагата ,,Първи частен площад“

Преди 2 седмици около 300 квадратни метра от площад „Централен“ бяха оградени, а върху опънатата тел бе сложена табела с надпис ,,Частен имот“. До скоро върху терена имаше бараки, а общинската управа ги махна, защото ще ремонтира пространството. Реконструкцията е по скъп проект, част от разхубавяването на града заради мероприятията догодина. Общинското ръководство заяви, че ограденият терен си е общински, но… безгрижно уточни, че няма да премахва ,,на този етап“ оградата. Работата обаче не е толкова безобидна. Етапът, в който оградата ще бъде съборена може и въобще да не настъпи, тъй като става дума за реституиран през 1999 г. терен, за който около 30 собственици са спечели съдебни процеси. Сега общината е завела други дела и се надява на положителна развръзка. В четвъртък темата бе повдигната на сесия на общинския съвет, но кметът Иван Тотев демонстрира пълно безсилие. „Нека си седи оградата”, рече той. Мотивът му бе, че ремонтът на площада така и е стопиран.

 Имотът, според съдебните решения, засега е частен

Междувременно реститутите буквално се подиграха с общината, искайки 1 млн. лв. срещу собствеността си. Засега офертата не се разглежда.

Неизвестната госпожа Анка

Спреният ремонт на площада, за който говори Тотев, е заради жалба на фирма. С което казусът става още по-нелеп и абсурден.

Фирмата се казва ,,Ремс строй“, регистрирана е със 100 лв. капитал, а собственик ѝ е жителка на град Антоново. Макар на нейно има да има регистрирани около 50 дружества, знае се само, че жената е от ромски произход, живее бедно и пасе овце, поради което я наричат ,,Овчарката“.  Известно е и името ѝ – Анка Ангелова. Малко преди да бъдат отворени офертите по обществената поръчка за ремонта на площада, фирмата ѝ ,,Ремс строй“ обжалва конкурса пред Комисията за защита на конкуренцията. Поводът са ,,незадоволителни“ разяснения, дадени от пловдивската администрация във връзка с графика на изпълнение на обектите. Абсурдното е, че със същите мотиви скромната Анка спря през ноември поръчка за изграждане на нова сграда на Художествената галерия в града. Още по-абсурдното е, че в момента Анка чрез същата тактика спря строителни проекти и на други места – в Сливен и Хасково.

,,Анка може да е всеки един от нас .Може да е някой адвокат, учител или участник в управлението на Пловдив. Анка може да е всеки”, заяви Тотев. Така той официализира версията, че зад Анка се крие някой друг физически или юридически субект, който се мъчи да изрекетира Пловдив. Кой е той обаче нито Тотев казва, нито държавата. Що за държава?

Закусвам и се моля!

Тотев, който и без това си има доста проблеми с правосъдието, никак не изглежда адекватен. Целият този казус той навърза с факта, че… бил на молитвена закуска с президента на САЩ. Проблемите дошли, след като отпътувал от Пловдив. И каза след завръщането: ,,Все пак идвам от молитвена закуска и това е една трудност. Господ праща предизвикателства на хората, които обича. Ако Анка, която и да е тя, мисли, че ще саботира проекта за Европейска столица на културата – това няма да стане. Ако някой смята, че по този начин могат да се спечелят избори – това не е честно към пловдивчани. Господ вижда всичко“. 


Тази религиозно политическа тирада следва да бъде оставен без коментар. Стана традиция в Пловдив да се говори без нужда и смисъл. Така например преди година Тотев, Вежди Рашидов и Георги Гергов напоително обещаваха, че ще строят опера, ама опера – йок!
 Иван Тотев (крайният в ляво) бе част от ,,звездния тим“ на ГЕРБ, който пътува до САЩ за молитвената закуска

Трагичният и напълно сериозен извод от всичко случващо се, че живеем в някакво подобие на държава. Пловдив просто е актуалният пример. Проблемът с оградения площад идва от реституцията, която гърми като мина наред – и в Стара Загора, и във Варна, и в Поморие (в морския градец не иде реч конкретно за реституция, а за сходна форма на ,,раздържавяване“). А батакът, забъркан от вероятно нищо неподозиращата госпожа Анка, предназначена да изгърми като бушон, се дължи на умишлено толериране на очевадна престъпност.

Във всичко това всъщност кой знае какви новини няма. Попарата я сърбаме години наред.

В сградата на община Пловдив тези дни може да се чуят всякакви истории – от чудни по-чудни

 Калоян Тодоров, Baricada.org
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар