Пролет

Пролет

28 февруари 2018 г.

Президентът Румен Радев: Зададох въпроси за сделката на ЧЕЗ, а не чух отговори

"В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани."
 
"Зададох въпроси за сделката на ЧЕЗ, а вчера премиерът даде някакви съвети. Всички очакваме отговори."
 
Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като взе участие на тържествената част на 31-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в България по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство, предаде Агенция „Фокус“.

„Видяхте, че тази сутрин никой не уважи искането на парламента за изслушване (По-рано днес мнозинството в НС отхвърли предложението на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за сделката за ЧЕЗ, бел. ред.). Чух даже и закани към някакви гадове. Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани. Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции“, коментира Радев.

И попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея.

„Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум? Това са въпросите“, подчерта държавният глава.

"Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, АЕЦ „Белене“ и ЧЕЗ са частни случаи," каза още президентът.

„Разбира се, че съм склонен да разговарям с чешкия президент, но нека не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и затова казвам, че е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране“, коментира Радев.

Попитан дали представители на президентската администрация ще присъстват в парламента на изслушването на хората, свързани със сделката на заседание на комисии, Радев отговори, че ще има такива.

„Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с един средносрочен хоризонт 2030 г. и дългосрочен 2050 г. Ако нямаме такава стратегия, всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал“, каза още държавният глава.Няма коментари:

Публикуване на коментар