Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2018 г.

Корупцията или как ще стигнем Сао Томе и Принсипи

Информацията, че сме на дъното на класацията на "Трансперънси Интернешънъл" в изследването "Индекс на възприятие на корупцията - 2017", не е новина за нас.
 
Не е новина и че начело на чистите от корупция държави са Нова Зеландия и европейските отличници Дания, Финландия, Норвегия и Швеция.

Ние сме се закотвили на 71-о място, с индекс 43, след всички страни членки на ЕС. След нас са само държавите от Западните Балкани, с изключение на Черна гора. Това е извънредно интересно, тъй като заедно с нас Западните Балкани образуват на световната карта нещо като черна корупционна дупка, която засмуква огромни средства, формирани от подкупи, рушвети, комисиони, лобистки хонорари и какво ли още не. От тази гледна точка приоритетът на българското председателство на Съвета на ЕС, определен като приобщаването на Западни Балкани към съюза, изглежда напълно изпразнен от смисъл. Макар че според изследването на "Трансперънси Интернешънъл" ние все пак можем да претендираме за водеща роля в този процес, тъй като сме най-напред в класирането. Това е очевиден факт. И със сигурност нашият премиер Бойко Борисов, който по рождение е оптимистично настроен, може да го използва като аргумент за лидерската ни позиция на Балканския полуостров. А и както се казва, по-добре първи на село, отколкото последни в Европа, нали?

Очевидно вече ще трябва да забравим, че с Румъния сме били двойка през 2007-а при приемането ни в Европа. Северната ни съседка, както се вижда от класацията за корупцията, а и от последните мониторингови доклади, ни напусна и сама си търси късмета. Не виждам в перспектива и кой друг ще ни погледне с добро око. Най-много скептично да ни се усмихнат, когато министър-председателят Борисов отново припомни, че няма как ГЕРБ все да са първи на изборите, а ЕС да продължава да каканиже за голяма корупция у нас. В неговите представи това си е чист оксиморон (съчетание на несъчетаеми, противоположни понятия).

Така че темата за Западните Балкани и ролята на България има бъдеще, и то най-вече в изследванията на "Трансперънси Интернешънъл". Черната дупка в тази част на света е толкова голяма, че може да откъсне този регион от континента и да се понесе из моретата като балкански остров на корупцията. Всъщност, ако си сложим розовите очила на българския премиер, тази смяна на статута от полуостров на остров може да се окаже положителна. Например ще имаме основание да поискаме от "Трансперънси Интернешънъл" да ни вкарат в бъдеще в отделна класация за корупция, но само за острови. Отсега е ясно, че на балканския ние ще сме нещо, каквото е Дания в момента за ЕС. Ще бъдем Дания на Балканите - това ако не е хубаво, здраве му кажи!

Лошата новина тогава обаче навярно ще е свързана с островната държава в Гвинейския залив Сао Томе и Принсипи. Дори и сега, когато сме все още на полуострова, тя е с по-добри антикорупционни показатели от България, а и от страните в Западните Балкани.

Но да не бъдем песимисти. Ако ГЕРБ все печели изборите, за каква корупция говорим?!

 Така островитяни от Сао Томе и Принсипи ще гледат, когато Балканският остров ги изпревари в класацията на "Трънсперънси Интернешънъл" за корупцията



Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар