Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2018 г.

Защо Берлускони се завръща

Бившият италиански премиер се представя като проевропейски политик и алтернатива на популизма

Наскоро в. Corriere della Sera излезе с карикатура, на която Силвио Берлускони беше изобразен да излиза от гробница, както Лазар в Библията. 


Аналогията с възкръсването не е случайна – на 4 март италианците ще избират правителство и този вот се очертава като следващия голям тест за ЕС. А в тази ситуация бившият премиер се намира точно там, където иска да бъде – в центъра на политическия дневен ред в страната.

Според социологическите проучвания дясноцентристкият блок, включващ партията на Берлускони "Форца Италия", евроскептичната Северна лига и крайнодесните "Италиански братя", ще спечели изборите с общ резултат от 37%, което обаче няма да е достатъчно, за да контролира парламента. Популисткото движение "5 звезди" ще бъде най-популярната единична формация с 28%, а управляващата лявоцентристка Демократическа партия вероятно ще вземе около 23%.

Дясноцентристите смятат да въведат плосък данък, а движение "5 звезди" заявява, че ще вдигне заплатите. А Демократическата партия обвинява опонентите си, че дават нереалистични обещания. Преди дни тя обяви програма, която е силно проевропейска и включва обещания за орязване на огромния публичен дълг и за стимулиране на икономиката.

Огромно влияние

Берлускони има съществен проблем. Той не може да заема държавна длъжност заради присъда за данъчни измами дори ако победи на изборите. Но все още ще взема важните решения като партиен лидер. В случай че дясноцентристите не успят да получат мнозинство, партията на бившия премиер вероятно ще остане ключова при всеки опит да се състави коалиционно правителство. Това означава, че е напълно възможно Берлускони да има огромно влияние след вота, пише Financial Times.

Завръщането му носи сериозни последици както за Италия, така и за ЕС. Във вътрешен план става пределно ясно, че страната среща трудности при "подновяването" на политическите си ръководители. Във външен план изгледите за възкръсване на Берлускони притесняват Брюксел, особено когато френският президент Макрон и германският канцлер Меркел се опитват да тласнат ЕС към допълнителна интеграция. Това би означавало реформи за модернизиране на италианската икономика и за фискална дисциплина. И за двете съществува скептицизъм относно готовността на Берлускони.

Политическо оцеляване

Бившият премиер доказа, че умее да оцелява политически. Той се възползва от спадането на популярността на Демократическата партия и яхна разочарованието на гласоподавателите от хронично слабия растеж и имигрантската криза. Сега се представя като политик с проевропейски възгледи, който може да възстанови добруването на средната класа.

Всъщност се оказва, че силното представяне на "Форца Италия" би означавало по-слаб резултат за движение "5 звезди" и за Северна лига. А в Брюксел се страхуват от популистките формации дори повече, отколкото от Берлускони. И все пак дори една по-омекотена версия на бившия премиер би била проблем за ЕС, тъй като той говори за орязване на данъците и за нови разходи, което би било много трудно съгласно бюджетните правила на съюза, както и призовава за "по-малко ограничения от Европа". 


На лидерите на ЕС тепърва ще им се налага да установяват по какъв път ще тръгне Берлускони.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар