Зима

Зима
Пролет

19 февруари 2018 г.

Борисов и сянката зад "Юлен"

Кой стои зад концесионера на Банско?

Тази седмица Бойко Борисов в прав текст каза това, което всички подозират, но отговорните институции увъртат от години и дори при директни запитвания по Закона за достъп до обществена информация отказват да кажат. 


А именно - единият от съсобствениците на ПИБ, Цеко Минев, е собственик и на "Юлен".

За това той да се крие и номинално фирмата да се притежава от офшорка на социално слаб кипърец си има причини. Най-основната - банката финансира концесионера на лифта в Пирин, както и много други компании, за които обосновано може да се предположи, че също са собственост на Минев или съдружника му Ивайло Мутафчиев (може би не е зле институциите да питат Борисов и за тях). А кредитите са за суми, много повече от позволеното по закон и със сигурност повече от официално декларираното в отчетите на банката и пред БНБ.

Така всъщност думите на премиера се превръщат в ценен инструмент. Ако управляващите искат да запазят фасадата, че България е правова държава, след тях би трябвало да има действия на институциите. Може би за добро точно сега София е председател на ЕС, което прави малко по-наложително да се поддържа поне привидна нормалност. Не че има вероятност да произлезе нещо - но поне може по класическа схема да се симулира проверка, която постепенно да потъне в забвението на някой по-тих момент, когато столичните улици не са пълни с нелицеприятна комбинация от протестиращи екозащитници и брюкселски чиновници.

А ако сме се отказали да играем дори това елементарно ниво на самодеен театър, няма нужда да си правим труда и с по-сложни постановки като кандидатстване за еврозоната. 


Ако БНБ си затвори очите, както е доказала, че може да го прави при поискване, отговорът ще е предварително ясен.




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар