Зима

Зима
Пролет

19 февруари 2018 г.

Туристическите оферти - евангелие, четено от дявола

Говоренето за изгодните цени на ваканциите в България, за това как е по-зле в Гърция и Турция не е нищо друго, освен някакъв предхристиянски ритуал за баене за добра  година
 
Почивката по българските курорти можела да излезе почти наполовина по-евтино в сравнение с Гърция и Турция, зарибяват туроператори, а туристическата индустрия се оглежда дали курортистът ще клъвне и ще си вкара парите в "карта за море" през февруари-март. 

Защото условието за евтин курорт било това - да си предплатиш лятото още през зимата.

Темата у нас или навън, Равда или Урануполи е актуална преди всеки туристически сезон, а ранните записвания не са нещо, което измисля българския туристически бранш. Голяма част от българските хотели, предлагани от туристическите оператори в Германия и Полша, например, вече са продадени, като в Полша предплатените почивки в България заемат трето място в сегмента след Гърция, Турция и преди Испания.

Разговорите за евтината почивка в България може да минат за обида и за бранша, и за клиента, защото какво е да сравняваме цени? Килограм картофи е по-евтин от килограм свинско, теоретически, но пък имат различни вкусови и хранителни качества. Сладоледът от фризера в супера е по-евтин от мелбата в сладкарница, но има разлика в културата на консумацията и в емоцията.

Българите, които избираме да се скрием през отпуската в чужбина, го правим не защото "навън" е по-евтино, а защото е по-яко. Защото "изгодно" не означава само сравняване на две цени, а сравняване на преживявания, отминал вече опит, климат, туристическа инфраструктура, обслужване и още такива дреболии, които преглеждаме, преди да теглим окончателно чертата.

Ако обаче ще сравняваме цените, да го правим за един и същ продукт, предлаган в различни магазини. Порочните практики в сравненията тръгват с едно каталожно понятие "цени от", където дават стартовата цена за първата десетдневка на дъждовно-хладния юни, и, вярно, че може да ти докарат 700 лева за двама на столово хранене три пъти на ден с междинни закуски, но ако искаш да си го вземеш в разгара на лятото за същото ще ти поискат между 1500 и 2000. Ако отворите "Некерман Полша" и потърсите ранните записвания за България, ще видите, че са на цената на тези, по българските сайтове, но с една подробност в пакета на полските туристи влиза и самолетният билет в двете посоки. Може да е неправилно, но когато видя такава разлика, остава с усещането, че ме карат за същата почивка като българин да платя самолетен билет без да се возя на самолет.

Говоренето за изгодните цени на ваканциите в България, за това как е по-зле в Гърция и Турция, че и вкарването на патриотични нишки в това не е нищо друго, освен някакъв предхристиянски ритуал за баене за добра  година или превратно четене на туристическото евангелие от туристически дяволи. 


В крайна сметка всички ще изберем там, където ни е хубаво и, където позволяват възможностите ни.



 Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар