Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2018 г.

Проф. Камен Плочев се оказа прав за дълговете на НЗОК

Председателят на Надзорния съвет и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след проверка установи, че НЗОК дължи на европейски болници 133,6 милиона лева до 31 януари 2018 г.
 
Същата сума бе посочена от Управителя на касата проф. Камен Плочев в писмото до Народното събрание и пред Комисия по здравеопазване в Парламента. 

На изслушването Жени Начева твърдеше, че здравната каса дължи на други фондове само 7,6 млн. лв., а министър Кирил Ананиев обвини управителя на НЗОК в лъжа.

В петък  от НЗОК разпространиха съобщение, в което отново беше записано задължение от 133,6 милиона лева, придружено с подробни справки за задълженията по държави и брой пациенти.

В отговор Жени Начева повтори твърдението си, че сумата не е вярна и разпореди незабавна проверка. Проверката е установила, че данните на професор Плочев са верни, а данните на Жени Начева не.

В бюджета на НЗОК за 2018 година по това перо са заложени 73 милиона лева. Следователно се очертава дефицит от 127 милиона лева само към европейски болници. Ако добавим към тях задълженията на касата към български болници от 123 милиона лева, дефицитът по бюджета на НЗОК за 2018 година става в размер на 250 милиона лева.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар