Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2018 г.

Румен Гечев: БСП е имало преди ПЕС, ще има и след ПЕС

„Първото изречение на GFI от изследването им за ЕС е, че България е не само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната.”
 
"Какво ще реши ПЕС си е тяхна работа, но БСП е имало преди ПЕС, сигурно ще има и след ПЕС. Така че няма нищо страшно.”

Това коментира депутатът от "БСП за България" Румен Гечев по БНТ по повод разминаващите се позиции на Партията на европейските социалисти и на Българската социалистическа партия относно ратификацията на Истанбулската конвенция.

"Не може да има никакви санкции от ПЕС към БСП, тъй като ние сме демократична партия и доброволно сме станали член на ПЕС. ПЕС не е организация, която може да диктува на една независима Социалистическа партия какво да прави. Ние си имаме устав, има конгрес и Национален съвет”, изтъкна в предаването Румен Гечев.

“Искам нещо важно да подчертая: когато нашите представители са били там, и ние имаме доверие на колегите - те твърдят, че не са гласували, но никой не ги е оторизирал, няма решение на Националния съвет те да гласуват “за” или “против”. И тъй като си имаме устав и закони в Република България, регистрирана е Социалистическата партия и тя е на политическия терен над 130 години, т.е. никой не може да ни нарежда”, категоричен бе депутатът от БСП.

На въпроса има ли конфликт между Корнелия Нинова и Сергей Станишев, Румен Гечев отговори: “Това не е вътрешнопартиен конфликт, това е въпрос на разминаване на лични оценки и на определени интереси. Но решението на Националния съвет е категорично след дискусии. Какво ще реши ПЕС си е тяхна работа, но БСП е имало преди ПЕС, сигурно ще има и след ПЕС. Така че няма нищо страшно”.

"България е номер 1 по корупция. Това сочи изследване на МВФ  за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа  с 29,6 от БВП. Турция е на второ място", каза още в ефира на БНТ Румен Гечев. Той добави, че средното ниво за ЕС е 15 процента. Той показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година.

„Първото им изречение от изследването им за ЕС е, че България е не само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната”, каза той и добави, че не опозицията, а международни организации констатират това. Професорът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван само дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари са за 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса. На предположението на водещия, че много хора се отказали да пушат цигари, Гечев се усъмни, че половината пушачи у нас са ги спрели заради кризата. По отношение на заловения тютюн, данните в митническия доклад са идентични.

„През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г. Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е №1 по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него”, подчерта Румен Гечев. Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари. 


„В доклада пише, че повишени цените на суровия петрол за 2017 г. са с 23,4 процента  спрямо предходната”, посочи социалистът, но поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години е почти един и същ.

Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИС, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това - кой е влизал в нея.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар