Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2018 г.

За един феодализъм става дума

България е един голям феод, разделен на множество по-малки...
 
Септември (под 8000 жители) има голямо лъскаво кметство, което донякъде прилича на крепост. 

Зад неговите стени кметът Марин Рачев (от ГЕРБ) има защо да се чувства у дома си. Сигналите за корупция срещу него са поне от година. От август м.г. му е повдигнато обвинение за данъчно престъпление. На 1 февруари при зрелищна акция на спецпрокуратурата и новата антикорупционна комисия Рачев бе задържан по обвинения в неизгодни сделки и безстопанственост. Първоначално спецсъдът го отстрани от длъжност, но горната инстанция го върна на работа.

Мотивите на съда са, че общината е сключила седем договора с фирма на братовчедката на съпругата на кмета – без обществена поръчка, а с пряко договаряне, защото всеки договор поотделно е под необходимия праг за поръчки. Но тези сделки не са подписани от кмета, а от зам.-кмета. Той е подчинен на Рачев, но какво от това - отговорност се носи лично. Общината купила прескъпо имот от свързана фирма? Но решението било взето единодушно от всички общински съветници. Кметът не е извършил плащанията.

Отсега е ясно, че делото е обречено. А можеше да не е. Това е схема, която е известна от години насам и съдебната практика по такива казуси също. Делото "Батко и братко" например пропадна със същото основание. Ако имаше желание да доведе делото докрай, специализираната (!!) прокуратура можеше да си подготви по-добре домашното.

Вместо това, шефът й Иван Гешев обяви разочаровано, че в България "има малки градове, които са взети на концесия" и "представляват своего рода феодални владения".

Констатацията на Гешев е вярна, но твърде закъсняла. А в териториален аспект е и донякъде неточна – не само малките градове са превърнати в "своего рода" феоди, където всички аспекти от живота на хората зависят от една роднинско-приятелско-властова клика. Това важи и за по-големите градове (Хасково с "Кумгейт", Добрич със "Суджукгейт") и за цялата държава. България е един голям феод, разделен на множество по-малки. А делото срещу кмета Рачев е идеална илюстрация как работи системата.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар