Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2018 г.

Калоян Методиев: Равняваме се на африканските държави, а се занимаваме с безумни идеи

"В чужбина скандалите в България ни показват като държава, затънала в проблеми по всички възможни класации, индекси, статистики на Европейския съюз, а вече и в световен мащаб."
 
Това каза по БНР политологът Калоян Методиев.

„По всички възможни статистики се равняваме с африканските държави, което е достатъчен повод да сме притеснени като общество и като държава, че нещо не е наред, че не се развиваме в правилната посока, че не се развиваме въобще. Аз направо съм учуден от това, което се случва в последните седмици, защото при тази затънала в проблеми държава ние се занимаваме с дебат по Втората световна война, оправяме Западните Балкани, които си имат своите проблеми, но очевидно и там имат по-малко от нашите, правим парламентарни комисии за разследване на процеса срещу Васил Левски... Все такива безумни идеи, които не отговарят на реалностите, на потребностите на обществото, на държавата и на това, което се случва в България. Имаме тотално разминаване между политическия елит, между дневния ред на обществото и задачите пред България в момента", коментира Методиев.

„Политическият елит трябва да води и да налага приоритети по отношение на важните неща, по които изостанахме", каза Методиев.

Според него Българското европредседателство се е оказало много вредно за българското управление.

„То насочи вниманието към България в изключително негативен контекст в цяла Европа. Няма държава, в която да не излизат публикации - корупция, организирана престъпност, нереформирана държава, мръсотия и каквото се сетите. Дори да имаше добро желание някъде да ни приемат в Шенген и еврозоната, визирам основно Бавария, Холандия, където правителствата са против приемането ни в тези формати, те няма как при това обществено мнение в момента да го направят, защото ще бъдат подложени на вътрешни проблеми, критики и медийна вълна. Председателството изигра още по-лоша роля за управлението по отношение на приоритетите Шенген и еврозона, отколкото да ни приближи към тях".

Калоян Методиев коментира и полемиката между президент и премиер и намесването на името на Делян Пеевски и евентуални негови връзки с Бойко Борисов.

"Доверие в институциите почти няма. Получава се един омагьосан кръг. В момента не виждам как ще излезем. Може би наистина президентът, ако има още нещо, което трябва да каже по въпроса, той трябва да го направи, защото очевидно от Бойко Борисов отговор няма да получи. Президентът е натоварен с огромна отговорност и с огромен кредит. Той е получил едни гласове и едно доверие, което в момента стои на кредит. Ако не се направи нещо и не се продължи нанякъде, ще бъде изчерпано."

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар