Зима

Зима
Баба Марта

22 февруари 2018 г.

Александър Вучич: Сърбия ще се придържа към военен неутралитет!

Сърбия няма да налага санкции срещу Русия независимо от стремежа си да стане член на Европейския съюз
 
"Сърбия се придържа и възнамерява да се придържа и занапред към политиката на военен неутралитет."

Това заяви снощи сръбският президент Александър Вучич след срещата си в Белград с руския външен министър Сергей Лавров.

Вучич добави, че неговата страна ще продължи да модернизира своята армия и даде висока оценка на военнотехническото сътрудничество между Белград и Москва.

По думите му вече са водят преговори за закупуването от Русия на най-малко шест военнотранспортни самолета, както и на системи за ПВО.

ТАСС припомни, че през октомври м.г. Сърбия е получила от Русия шест изтребителя "МиГ-29", предоставени като помощ. Очаква се сръбската армия да получи безвъзмездно 30 руски танка Т-72 и бойни машини "БРДМ-2". Обсъжда се и въпросът за доставката на зенитноракетни комплекси "Бук-М1", "Бук-М2" и зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Тунгуска".

След преговорите със сръбския президент Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да се присъедини към разширен формат на преговорите между Белград и Прищина. 


"В случай че бъдат поканени Съединените щати, може да бъде поканена и Руската федерация за осигуряването на всеобхватен подход към посредничеството и ние безусловно няма да останем настрана", каза руският пръв дипломат.

Александър Вучич заяви, че Сърбия няма да налага санкции срещу Русия независимо от стремежа си да стане член на Европейския съюз. "Сърбия никога не се е обявявала и няма да се обявява срещу Русия. Надяваме се, че в Европа ще разберат това", декларира той.Няма коментари:

Публикуване на коментар