Зима

Зима
Пролет

11 февруари 2018 г.

Сашо Диков си отива, но не съвсем

"Когато един човек те е поканил за някакъв пост, в момента в който този човек си тръгне, си тръгвам с него."
 
- Г-н Диков, какво се случва в BiT. Защо подадохте оставка тази сутрин?
- Подал съм оставка по една проста причина - така ги разбирам нещата. Така се прави в нормален свят. Когато един човек те е поканил за някакъв пост, в момента в който този човек си тръгне, си тръгвам с него.

За мен нищо ново няма. Преди 25 години в БНТ, когато Нери Терзиева стана шеф на Ефир 2, тя ме покани за шеф на спорта. В момента, в който Хачо Бояджиев по най-безпардонен и кретенски начин я уволни, аз веднага си подадох оставката, защото тя ме е поканила на този пост. Тук историята се повтаря. Въпрос е на принципи и на възприета практика в целия нормален свят.

Новият собственик каза, че ще имаме среща в понеделник (12 февруари), за да ми предложи как вижда моето място и аз съответно да кажа устройва ли ме. Това се нещата, свързани с моето положение в BiT.

- Вярно ли е, че всички карти за достъп до студиата на служителите на телевизията са били блокирани?
- Знам, че на някои са били блокирани, доколкото стана ясно, е някакво недоразумение или някакво престараване от някакви слагачи. Самият нов собственик пред очите ми, когато една служителка каза, че й е спряна карта, обясни, че става дума за недоразумение.

- Новият собственик на BiT Мирослав Янев само себе си ли представлява? Едни говорят, че зад него стои Красимир Гергов, а други, че става дума за друг човек. Какво ще кажете? 
- Нямам представа кой стои зад него. Честно казано не ме интересува. Зад него могат да стоя всякакви хора. Достатъчно хватки има и номера, така да са направени нещата, че никога да не се разбере кой стои зад него, ако някой стои зад него.

Когато през лятото на 2015 г. Павел Вълнев ме покани, първото нещо което му казах бе: "Внимавай, защото с мен идват и проблемите. Освен това се говори, че си човек на Ахмед Доган и перете пари на ДПС." При което американският възпитаник и милионер отговори типично по американски - че ще си проличи на кого е човек от програмата, от предаванията. Каза ми, че от няколко години издава вестник, че има телевизионно студио, в което правят предавания. Каза ми да проверя каква е политиката към ДПС. Каза ми, че като ме кани ми дава пълна свобода на действие, което в следващите две години и нещо се оправда напълно - никакви ограничения в никаква посока.

Така че на кого е човек, ако е на някой човек новият собственик, то ще си проличи, както си пролича във всяка една телевизия, радио или вестник. Това проличава от редакционната политика на съответната медия.

- Смятате ли, че купуването на телевизията е опит да бъде запушена устата на медия, в която хората говореха свободно за всякакви наболели теми, в която редовна тема бе корупцията, в която се критикуваше властта?
- Още нищо не мога да смятам. Ще имам мнение, когато има нова програмна схема и нова редакционна политика. Ако има забранени теми, ако има забранени гости, тогава ще смятам, че има запушване на уста.


 Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар