Зима

Зима
Пролет

11 февруари 2018 г.

После и закон срещу рушветите

Законодателството по Пеевски
 
Тази седмица депутатът издател Делян Пеевски произведе петия си законопроект. 

След като "реши проблема" с офшорките и източването на КТБ, детето чудо на българския бизнес и политика съвсем логично се насочи към медиите, чиято свобода заедно с корупцията и бедността ни поставя на последно място в ЕС.

Проектът няма да покаже кой стои зад сламените собственици или компаниите, притежаващи медиите, разпространителите или печата. Още по-малко ще осветят каналите, по които тези медии (най-вече печатните, които са губещи) се финансират - от държавата, през европейските фондове и от свързани компании.

Подобно на предходното му законодателно творчество и този път проектът, иницииран от Пеевски (всъщност не е внесен от него, защото охраняваният от НСО законотворец не стъпва на работното си място, по-скоро е приподписан), е безсмислен. Той няма да реши нито един проблем, но пък ще създаде нови и ще послужи за нова трибуна, от която депутатът от ДПС ще може да размахва опорните си точки - как не е властелин на медиите в България.

Ами не е. Просто контролира съдържанието им. Стигна се дотам, че обществената телевизия произведе толкова едностранчив репортаж за медийния законопроект на ДПС, че липсваше само номер за SMS дарения за вносителите спасители.

Иначе състоянието на медиите е резултат от липсата на базов демократичен рефлекс у политическата класа. Това роди и вестникарските бухалки на Пеевски, и балона КТБ, и зависимата на съдебна власт. А реално погледнато, Делян Пеевски е във властта - не само законодателната и изпълнителната, но и съдебната - вече 16 години. От почти толкова на ръководни постове е и стратегическият му партньор Бойко Борисов. 


И ако положението е стигнало до решаването на проблеми с наивни закони, то нека със следващия Пеевски да забрани корупцията. Кой, ако не той?


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар