Зима

Зима
Пролет

7 февруари 2018 г.

Петр Келнер купува "Теленор"

Групата му PPF вече активно преговаря за балканския телеком бизнес на норвежкия оператор

Сигурно е - най-богатият чех, Петр Келнер, е избраният от Telenor нов собственик на българския телеком. 


Това потвърдиха пред "Капитал" три независими източника, близки до преговорите. Чрез групата си PPF чехът купува и сръбския и черногорския бизнес на норвежкия оператор, а за унгарския няма потвърждение.

Кой е купувачът

Келнер е определян като най-богатия човек в Централна и Източна Европа със състояние от 16 млрд. долара. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Келнер вече има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от 02, най-големият оператор в Чешката република и номер три в Словакия с общо над 7 млн. абонати на мобилни услуги в двете страни. Чрез различните си бизнеси присъства в много държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, Франция. Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини, а впоследствие по време на масовата приватизация прави инвестиционния фонд PPF.

Какво следва

Статутът на PPF е, че в момента е предпочетен купувач. Сега тече допълнително финансово проучване на придобивания бизнес и преговори по предварителния договор. Според съобщение на Telenor преговорите с неназования кандидат ще приключат до края на април. След това трябва да се поиска разрешение от регулатори, така че реално смяната на собствеността може да стане към средата на годината.

За българския телеком пазар това ще значи, че най-големият мобилен оператор ще премине от голяма световна телеком група към регионална финансова структура. Това в дългосрочен план може да значи и бъдеща препродажба.



Няма коментари:

Публикуване на коментар