Зима

Зима
Пролет

9 март 2018 г.

33 години от атентата на гара Буново

Атентатът е един от най-големите терористични актове в най-новата ни история

С поднасяне на венци и цветя и с присъствието на вицепремиера Валери Симеонов, на гара Буново беше отбелязана 33-тата годишнина от кървавия атентат в бързия влак Бургас – София. 

Атентатът е един от най-големите терористични актове в най-новата ни история.

На 9 март 1985 година във вагон с майки и деца на влака Бургас – София избухва бомба. Тя убива 7 души. Това са 12-годишният Георги Цветанов, 13-годишният Стефан Атанасов, Райна Бозукова, на 64 години, Яворка Петрова, на 38 години, Емил Николов, на 40 години, Николай Генков, на 64 години и 60-годишният Стилиян Иванов.

Тежко ранени са 9 души, сред които също има две деца.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела. Това вероятно предотвратява още по-голяма трагедия.

След извършено разследване е установено, че атентатите са дело на членове на протурска нелегална организация. Според обвинението мотивът са действията на държавната власт по така наречения "Възродителен процес".

На 25 април 1988 участниците в атентата са осъдени на смърт. Това са Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб). Няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани.

Днес Буново вече не е гара, а железопътна спирка. През 1990 на сградата й е открита паметна плоча. На 11 септември 2007, близо до гарата, е открит паметник на жертвите на атентата.


Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар