Лято

Лято

9 март 2018 г.

Чиновничка отмъкна 480 бона

Чиновничка от парламента прибра почти половин милион лева от далавера с депутатски автомобили.
 
Десислава Алексиева-Русинова измамила четирима потенциални купувачи на вип колите и така забогатяла с 480 000 лева.

44-годишната жена работила като държавен експерт в Дирекция "Автомобилно обслужване", а далаверите правила в от 2011 г. до 2013 г.

Чиновничката вече е дадена на съд, Софийската районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу нея. Очаква се съдът да насрочи дата за делото.

Според събраните доказателства Русинова няма правомощия за провеждането на търгове за продажба на употребявани автомобили. Колите се водят държавна собственост и са зачислени към автопарка на парламента.

Практиката е парламентарните коли да се даряват на държавни органи и учреждения след като отпадане на необходимостта от употребата им по предназначение.

Въпреки това Десислава Алексиева-Русинова решила да набави за себе си облага по неправомерен начин, възползвайки се от служебното си положение. Тя използвала това, че четирима познати на нейни приятели не познавали реда за придобиване на движими вещи, които са държавна собственост, и решила да печели от това пари за себе си, съобщиха от разследването, цитирани от "България днес".

Прокуратурата е установила, че на различни дати от март 2011 г. до септември 2012 г. Русинова се свързала с потенциалните "купувачи" на коли от автопарка на Народното събрание. Пред тях тя се представила като служител на парламента й им предложила съдействие за участие в търгове за продажба на различни марки автомобили.

Клиентите заявили интерес към голям брой коли, някои от тях искали да купят по над десет автомобила, сред които и микробуси. Русинова им обещала да им помогне това да се случи, като срещу услугата изискала и получила от тях различни суми. По тази схема успяла да измъкне от четиримата общо 480 235 лева.

Измамените не получили автомобилите, за закупуването на които им било обещано съдействие, по простата причина, че колите не се продавали на търг. След като не успели да си вземат обратно и парите, дадени за участие в несъществуващото наддаване, те подали сигнали в полицията. Така измамната схема на чиновничката от парламентарния гараж е разбита и срещу нея започва разследване.

Повдигнато й е обвинение за измама, извършена от длъжностно лице, в големи размери. За него законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до осем години.Няма коментари:

Публикуване на коментар