Лято

Лято

9 март 2018 г.

Н. Кокинов: Хората вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата зад себе си

"В малките населени места има гигантски дефицит на справедливост, безнаказаността се шири, възрастни хора стават жертви непрекъснато на подобен тип посегателства."
 
"Хората се опитват да вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата зад себе си". 

Това каза по БНТ адвокатът Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София, по темата за границата на неизбежната отбрана.

Дебатът възникна след инцидента в Пловдив, при който д-р Иван Димитров застреля криминално проявения Георги Джевизов при опит за грабеж. При последвалото обществено недоволство заради ареста на лекаря възникна въпросът за дефиницията на термина "неизбежна отбрана".

"В малките населени места има гигантски дефицит на справедливост, безнаказаността се шири, възрастни хора стават жертви непрекъснато на подобен тип посегателства и понеже не усещат, че някой разкрива тези престъпления, понеже не усещат, че някой ги наказва, хората се опитват да вземат нещата в свои ръце, което не е най-добрата идея в една нормална европейска демократична държава. В това е проблемът", категоричен е Кокинов. 


"Сам по себе си Наказателният кодекс института на неизбежната отбрана е пределно ясно разписан", обясни той.

Кокинов допълни, че законът достатъчно ясно дава възможности за маневри както на защитата, така и на обвинението - баланса трябва да го намери съдията.

"Посегателствата станаха твърде много, няма как да очакваме пасивно поведение от жертвите на подобни престъпления", констатира също адвокатът и зам.-председател на НС Явор Нотев.

"В закона има изричен текст - там пише, че при превишаване пределите на неизбежна отбрана поради уплаха и смущение, деянието не е обществено опасно. Тоест такъв гражданин, който е защитил поради уплаха и смущение с прекомерно интензивно отблъскване - тоест увредил е нападателя, той може да бъде оправдан.

Само че това трябва да бъде ясно казано за всички - и за тези, които имат намерението да бъдат нападатели, и на гражданите, които трябва да съобразят това, че правата им да се защитават не са безкрайни или поне не са такива, че няма да им осигурят едно безоблачно бъдеще", заяви той.

Николай Кокинов

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар