Зима

Зима
Пролет

30 март 2018 г.

Русия гони 60 американски дипломати и затваря американското консулство в Санкт Петербург

В изявление на Белия дом се казва, че отговорът на Русия е бил очакван
 
Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва ще изгони 60 американски дипломати и ще затвори консулството на САЩ в Санкт Петербург, като реципрочна мярка на предприетите от Вашингтон мерки по случая "Скрипал".

"По отношение на останалите страни (които експулсираха руски дипломати - бел. ред.), мерките също ще са реципрочни, що се отнася до броя на лицата от дипломатическите мисии, които ще трябва да напуснат Руската федерация," посочи руският първи дипломат, цитиран от Cross.bg.

27 държави изгониха общо над 150 руски дипломатически лица, след като Великобритания обвини Русия, че стои зад нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Сред тези държави бе и САЩ. Вашингтон обяви преди дни, че ще експулсира 60 руски дипломати и ще закрие руското консулство в Сиатъл.

Руският външен министър посочи, че Москва реагира на "абсолютно неприемливите действия, предприети срещу нас под натиска на САЩ и Великобритания под претекста на т.нар. случай "Скрипал".

Лавров обвини Лондон, че "принуждава всички да следват антируски курс". Той съобщи, че Великобритания днес е информирала Москва за подобрението в състоянието на Юлия Скрипал и че Русия е поискала достъп до нея, тъй като тя е нейна гражданка.

Лавров се зарече на брифинга в Москва, че "ние искаме да установим истината" за отравянето и обвини Лондон, че се подиграва с международното право.

Той съобщи още, че Русия е поискала среща на Изпълнителния комитет на Организацията за забрана на химическите оръжия във вторник, на която да постави въпроси за установяване на истината. „Разчитаме, че нашите западни партньори няма да избягнат честен разговор", каза Лавров.

От руското външно министерство посочиха, че е наредено на 58 дипломати от мисията в Москва и двама от консулството в Екатеринбург да напуснат страната до 5 април. И че сградата на генералното консулство в Санкт Петербург трябва да бъде освободена до 31 март.



Държавният департамент на САЩ заяви, че експулсирането на 60 американски дипломати от Москва не е оправдано и Вашингтон си запазва правото на отговор. Говорител на ведомството посочи пред журналисти, че предоставеният от Москва списък показвал, че Русия не се интересува от диалога между двете страни по важни за тях теми. 

В изявление на Белия дом се казва, че отговорът на Русия е бил очакван и влошава още повече двустранните отношения.
 Сергей Лавров

Няма коментари:

Публикуване на коментар