Зима

Зима
Пролет

10 март 2018 г.

Правосъдие в мрака

Стигнем ли до правосъдие в мрака, негови мишени могат да бъдат всички...
 
Българите се чувстват фрустрирани, несигурни и незащитени. 

Това е изводът от протестите в подкрепа на пловдивския лекар Иван Димитров, убил човек. Няколко дни, докато прокуратурата мълчеше за това, което е знаела всъщност, медиите съобщаваха произволни версии за случилото се, а когато все пак проговори с факти, общественото мнение беше вече доведено почти до истерия, в която фактите губят значение.

Как реагира властта? Премиерът Борисов заръча на правосъдния министър Цачева да промени правилата за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс (НК), тя рапортува, че ще е готова до края на март, а вицето Каракачанов ги изпревари с готов проект. В него един от променените текстове гласи: "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, както и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго...".

Детайлите заслужават внимание, но общият смисъл е, че трябва да се почувстваме по-спокойни, ако можем сами да гърмим, вместо да разчитаме на полицията. Самотната баба на село или жената, нападната на улицата, не си се представят с пушка на рамо. Нито родителите мечтаят да купят пистолет на детето си.

Прехвърлянето на отговорността върху гражданите е управленско убеждение. През януари евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че "докато зелените "пазят" Пирин на жълтите павета, циганите изсичат горите и нападат горските с брадви и мачете". Тоест отговорни са всички, но не и институциите, на които данъкоплатците плащат, за да има ред.

Лишеното от справедливост общество желае вендета, която популизмът успешно насочва към отделни групи от него. Но стигнем ли до правосъдие в мрака, негови мишени могат да бъдат всички.


Няма коментари:

Публикуване на коментар