Зима

Зима

14 март 2018 г.

Екатерина Захариева: Душата нека да си е душа, обаче територията на държавите е ясна

"Президентът Ердоган не го прави за първи път. Не мисля, че такава реторика е конструктивна."
 
"Душата нека да си е душа, обаче територията на държавите е ясна."

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод думите на турския президент Реджеп Ердоган: "Кърджали е част от нашите духовни граници".

"Президентът Ердоган не го прави за първи път, изброи много населени места, Кърджали беше едно от тях", посочи тя.

"Душата ни също може да бъде широка. Гордеем се с 1300-годишната история на България. Особено на Балканите границите са се местили интензивно. Така погледнато на всеки границите на душата могат да бъдат доста по-широки, но границите са такива, каквито са, очертани с международен договор", обясни министърът пред БНТ.

"Не мисля, че такава реторика е конструктивна. Да си признаем, че е имало случаи, когато и български политици са изразявали по-широките граници на душата си. По-добре е да се въздържаме от такива неща", призова Захариева.

По повод тристранната среща в Букурещ между България, Румъния и Гърция министърът изтъкна: "Румъния като първата държава от следващото трио обяви, че ще подкрепя българския приоритет Западни Балкани и ще го продължи".

"Европейската перспектива не е приоритет само за 6 месеца, а дългосрочен и такъв трябва да остане", заяви Захариева.Няма коментари:

Публикуване на коментар