Зима

Зима
Пролет

29 март 2018 г.

Москва може да замени изгонените си дипломати от Германия

Четиримата, които трябва да напуснат страната, са били избрани въз основа на информация, която не може да бъде разкрита
 
Москва може да замени четиримата си дипломати, които ще бъдат експулсирани от Германия заради аферата "Скрипал", предаде Франс прес, като се позова на германското външно министерство.

"Това, което направихме, беше да обявим дипломатите за персони нон грата въз основа на чл. 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения", обясни говорител на министерството на редовна пресконференция.

"Това няма никакво отражение върху размера на руската дипломатическа мисия", добави той, потвърждавайки, че Москва може да изпрати нови четирима дипломати на тяхно място.

Четиримата, които трябва да напуснат страната, са били избрани въз основа на информация, която не може да бъде разкрита, но "вече уточнихме, че критерият е свързан с разузнавателни данни", припомни говорителят.

Общо 26 страни, включително САЩ и 18 страни от ЕС, обявиха експулсирането на общо над 120 руски дипломати след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Лондон обвини Москва за случилото се.

НАТО също взе аналогични мерки, присъединявайки се към действията на Запада - нещо, което е без прецедент дори от времето на Студената война. В случая с НАТО и със САЩ ще бъде намалена числеността на руската дипломатическа мисия. Вашингтон обяви и затварянето на руското консулство в Сиатъл.



Няма коментари:

Публикуване на коментар