Зима

Зима
Пролет

29 март 2018 г.

Проф. Огнян Герджиков: Повечето закони са безумни

Ще бъде ли закрит Консултативният съвет по законодателство към председателя на парламента? 


Този въпрос се превърна в табу за управляващото мнозинство, след като преди две седмици председателят му Огнян Герджиков отправи остри критики към приеманите от 44-ото НС закони, определяйки ги като „безотговорни, популистки и противоконституционни“. 

Герджиков, който беше премиер на служебния кабинет на президента Румен Радев, заяви, че председателката на Народното събрание Цвета Караянчева отказвала среща с него. Поради тази причина в парламента тръгна упорит слух, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ планират закриване на Правния съвет, за да „могат без проблеми да приемат каквито си поискат закони“.

„До този момент председателката на Народното събрание не е потърсила контакт нито с мен, нито с някого от колегите в Правния съвет“, каза проф. Огнян Герджиков пред Епицентър.бг. Той поясни, че до края на 2017 г., Цвета Караянчева е поискала и получила две становища за законопроекти. „След Нова година – нищо“, лаконичен бе юристът.

Той обаче смята, че проблемът не е в настоящата шефка на парламента, на която се наложи набързо да заеме поста на отстранения Димитър Главчев. Огнян Герджиков е на мнение, че в ръководството на ГЕРБ са недоволни от работата на Правния съвет, а Цвета Караянчева само следвала и прилагала позицията им.

„Има скрита съпротива, тъй като вероятно спъваме работата на парламента. Ние слагаме една цедка, а те не искат да има такава. И понеже от тях зависи дали да има „правна цедка”, управляващите искат да приемат закони, както ги виждат, а не ние да им се пречкаме с някакви си изисквания“, категоричен е Огнян Герджиков. И допълни: „Не смятам това за отношение на председателя, или поне така си мисля. Но знам ли как стоят нещата в действителност?“.

Като нормативен документ, който противоречи драстично на Конституцията, Огнян Герджиков определи приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност. Президентът Румен Радев го върна, но управляващото мнозинство дружно отхвърли ветото му. „Там нарушенията са доста груби, тъй като със задна дата сделки се обявяват за недействителни – нещо, на което съвременният правен свят би се изумил“, категоричен е все още шефът на Консултативният съвет по законодателство.

Проф. Герджиков допълни, че други закони също търпят сериозна критика. Те обаче не били противоконституционни. „В някои от тях има вътрешни противоречия, едни глупави решения бих казал. Имаше един закон за 2 лева капитал за ООД (промените в Търговския закон, б.р.). “Това не противоречи на основния ни закон, но е безумие, каквото светът не познава“, категоричен бе юристът.

Самата Цвета Караянчева потвърди пред Епицентър.бг, че все още не е разговаряла с Огнян Герджиков след обвиненията му, че ръководената от нея институция бълва „безотговорни, популистки и противоконституционни закони“. 


„Ще разговарям с него“, каза тя. И допълни, че към момента не се планира закриване на Консултативният съвет по законодателство. Караянчева отказа да изрази по-пространно позициите си с мотива, че е "затрупана с ангажименти".


Няма коментари:

Публикуване на коментар