Зима

Зима
Пролет

28 март 2018 г.

Как да помогнете на любим човек в труден момент?

Живеем в динамично време, което ни поставя пред редица трудни препятствия и изпитания.
 
И трябва да ги преодолеем и преживеем. 

Препоръчително е да не го правим сами. Ето защо психолозите дават своите съвети как да помогнем на близък в затруднено положение.

Бъдете близо

Не телефонни разговори, не кореспонденция, в трудни периоди е необходимо истинско присъствие. Дори ако някой е в беда и не иска да говори, хубаво е да сте там, до него. И да сме наясно, че емоционалното състояние на човек може да бъде изразено по различни начини, особено в състояние на шок. Бъдете готови за това. Ако иска да бъде сам, не се натрапвайте с присъствие, но е важно да се уточни, че можете да дойдете и да го подкрепите по всяко време.

Разбиране и съпричастност

Човек, изпитващ трудности или изправен пред сериозни предизвикателства, трябва да чувства, че неговият проблем се разбира и най-близките му хора са съпричастни. Тук е важно да му покажем, че той не е сам. Не задържайте и емоциите си – ако човек страда и плаче, поплачете и вие с него.

Необходимо време

Думите са важни в трудни периоди. Има житейски истини, които трудно се преглъщат в даден момент, но са верни. Такива са „Всичко ще мине“ и „Времето лекува“. До болка познати, звучащи понякога цинично, но са истина. Трябва да говорим за това.

Грижа

Дори и в най-трудната ситуация трябва да направите нещо. Помогнете или отменете в задачите своя близък или приятел.

Търпение

Това е нещо, от което се нуждаете и вие, и човекът, на когото помагате.



Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар