Зима

Зима
Пролет

27 март 2018 г.

Прокуратурата да участва в "Стани богат"!

Всичко Мара втасала, само не се сресала - така може да се илюстрира последната проверка на държавното обвинение за състоянието на пешеходните пътеки у нас
 
Хубаво е човек да научава по нещичко всеки ден. 

Тази седмица например благодарение на прокуратурата научихме полезната новина, че в страната има около 14 000 пешеходни пътеки. Ходили, гледали, броили хората и сега всички ние сме по-богати с повече знание.

Според мен това познание би могло да бъде използвано в предстоящото издание на "Стани богат" по БНТ. На никого не би му хрумнало да ги преброи и въпрос от сорта колко пешеходни пътеки се падат на глава от населението направо ще е убиец. Сигурен съм, че дори и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството не знаят отговора.

Обаче в прокуратурата го знаят. И направо са готови да се явят в "Стани богат". Въобще в държавното обвинение са богати на отговори, при това все на трудни въпроси. Сигурен съм, че никой от нас, обикновените данъкоплатци, не знае как се краде ДДС или как се бута банка. Ние наивно си мислим, че банка се убива само с вестник. Ама има и още нещо зад вестника, за което смътно подозираме.

В прокуратурата със сигурност са наясно. Но си траят, защото мълчанието е злато и могат да кажат само ако евентуално се явят в "Стани богат". Добрият играч винаги пази отговора за себе си, нали така.

Сред добрите играчи са и ДАНС и МВР. И те много знаят, ама не казват нищо. Навярно поради тази причина преходът от социализъм към демокрация, от планово стопанство към пазарна икономика, от колективна към частна собственост  се проточи толкова години, без да вникнем в тайната за ония куфарчета, да научим имената на незаконно забогателите и как политиците си редят игрите.

Вместо всичко това днес виждаме главния прокурор Сотир Цацаров в ролята на един заклет пешеходец, потресен от  отчайващите дефицити, открити по време на проверката. Дотолкова загрижен за състоянието на пешеходните пътеки, че стана самокритичен. Не приемам и не насърчавам конкретната отговорност на всяка отделна институция, включително и прокуратурата, да се размива от споделената отговорност на институциите, рече Цацаров.

Очевидно е угрижен. Толкова, че очаквам да хукне сам с кофа боя из страната и да запълва отчайващите дефицити. 


Не че си няма по-важна работа. Има, колкото щеш, но в България е така - МВР запълва дупките по пътищата, а прокуратурата брои пешеходните пътеки.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар