Зима

Зима
Пролет

14 март 2018 г.

Плажовете отиват... при когото трябва

"Концесия" в България е мръсна дума. И за това си има добра причина.

Нека вземем за пример плажните концесии за "Слънчев бряг-север", "Несебър-юг", "Свети Влас – болницата" и "Росенец-север", които правителството одобри в сряда (14 март) - те просто отидоха "където и при когото трябва".

Всъщност вицепремиерът Валери Симеонов още преди месеци предупреди, че тези плажове ще бъдат дадени на ВИС, Маргините, Маджо, ДПС. И действително 15-годишните концесии се печелят от фирми, които имат индиректни връзки с изброените от Валери Симеонов хора и организации.

"Голдън сендс бийч" ООД е новият концесионер на плажа "Слънчев бряг - север", собственост на Вйеколсав Смрекар, за който се твърди, че през 90-те години на миналия век е участвал в съдружие с босове на СИК.

"Ауто Фактор" ЕООД е избрана за наемател на плажа "Несебър - юг". "Ауто Фактор" в момента е еднолична собственост на Кирил Георгиев Спасов. При основаването си дружеството е било собственост на "Финанс фактор", която се управлява от Радостин Бързанов, известен още като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на покойния бос от бившата силова групировка ВИС Васил Илиев, а след това и на брат му Георги.

Свързваната с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган "Хермес Солар" печели концесията на морски плаж "Росенец - север" за срок от 15 години.Компанията "Хермес Солар" построи луксозно имение на Доган в Бургаския залив, което е добре охранявано и по този начин достъпът до плажа е невъзможен.

Важно е да припомним и защо Валери Симеонов изригна и пусна своя "списък". Вицепремиерът изказа недоволството си под заглавие "Пак ни извъртяха", заради "вратичка" в Закона за концесиите, гласувана в преходните и заключителни разпоредби на друг закон, който няма нищо общо с него. И явно в интерес на хората като Маджо, Слънцето и Маргините. 

Е, после, като те попитат къде почива лятото, как да не отвърнеш: в "Мутроландия"!?

Разбира се, ако не си направил като по-разумните хора и не си разпуснал в чужбина...

 Морските сараи на Доган


Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар