Зима

Зима
Пролет

22 март 2018 г.

Борисов не смята, че Путин е наредил атаката срещу Скрипал

"Трябва да бъдат разкрити извършителите и поръчителите, защото живеем в страх."
 
Премиерът Бойко Борисов за първи път се нае да коментира случая "Скрипал". 

Борисов обясни, че в такива случаи обикновено "нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед". 

"От една страна е много плоско, видно, брутално, много насочващо", каза Бойко Борисов по повод обвиненията на Великобритания към Русия. Той не се съгласи с тезата на Лондон, че президентът Путин е наредил химичната атаката срещу шпионина Сергей Скрипал и неговата дъщеря с цел да спечели по-сериозна подкрепа на изборите в Русия.

Борисов призова "цялата разузнавателна гилдия" по света да се заеме с разследването на случая, определяйки го като терористичен акт, при който е използван забранен газ.

"Който го е направил, дали е Русия, дали е терористична организация, ще кажат разследващите. Трябва на всяка цена да бъдат открити поръчителите. Защото това означава, че щом могат да пуснат този газ в ресторант, те могат да го пуснат и тук", посочи премиерът пред българските кореспонденти в Брюксел, където председателства заседанието на Европейския съвет.

По думите му това престъпление трябва да е "в лупата" на цялата демократична и световна общественост.

"Трябва да бъдат разкрити извършителите и поръчителите, защото живеем в страх. Това може да бъде пуснато в метро, стадион, вентилационни шахти", допълни Борисов, цитиран от Banker.bg.

Той отказа да коментира категоричните твърдения на Великобритания, че Москва стои зад атаката. "Като има разкрития ще коментирам. Няма да давам акъл на Великобритания и Русия", подчерта Бойко Борисов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар