Зима

Зима

4 март 2018 г.

Руският патриарх Кирил си тръгна огорчен

По думите му никаква политическа коректност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация
 
"Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия."

Това обяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище "София" минути преди да отпътува от България след тридневното си посещение у нас, посветено на честванията за 140 години от Руско-турската война.

"Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия", обясни руският патриарх.
 

"Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България", подчерта патриарх Кирил. Той заяви, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България.

По думите му никаква политическа коректност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация.

"Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове. Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия патриарх", сподели главата на Руската православна църква.

По думите му "не е възможно да го преживееш без сълзи този народен възторг, който отразява истинското отношение на българите към Русия, към Руската църква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България".

"Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи“, изрази увереност патриархът на Русия. "Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо", пожела той.

Попитан за коментар за днешната му среща с българския президент, патриарх Кирил отговори: "Добро впечатление ми направи президентът, много е интелигентен, православен, човек, който обича родината си. Струва ми се, че е отворен за диалог с Русия. Дай Боже, такива политици да набират сили в България, защото външнополитическите и междудържавните отношения винаги са персонифицирани и много е важно от страна на България да бъдат хората, с които в Русия с удоволствие биха общували и градили отношения."

Патриарх Кирил говори и за особените отношения на Руската и Българската църква и благодари на патриарх Неофит за братската обич и за взаимното разбиране. "Двете ни църкви са единственият реален духовен исторически мост, който днес съединява нашите народи и е важно този мост да се запази", пожела руският патриарх.

Той сподели, че целият му живот е свързан с България и припомни, че за първи път е дошъл у нас през 1969 г., като млад йеромонах. "Имах тук много приятели, колеги, с които работехме за двустранните отношения между църквите ни. Особени, топли отношения имам с представители на епископата и на свещениците, с патриарх Неофит и смятам, че те са много важни за поддържането на двустранни църковни отношения между нашите народи", подчерта в заключение патриарх Кирил.Няма коментари:

Публикуване на коментар