Зима

Зима
Пролет

3 март 2018 г.

Русия иска да доминира военно в света

Най-новите оръжия станаха ударен елемент от предизборното послание на Владимир Путин
 
Президентът Владимир Путин разказа вчера в годишното обръщение към руския парламент какво е успяла да направи Русия и какъв пробив предстои да извърши, пише "Росийская газета". 

Експерт на московския официоз обаче изтъква като "най-ярки раздели" от документа текстовете за укрепването на руския отбранителен потенциал.

Сред ключовите моменти в посланието "Комерсант" изтъква "гарантираното осигуряване на отбранителната способност" на Русия. Путин описа за пръв път хода на нови стратегически важни разработки на ядрени и хиперзвукови оръжия, като разсекрети част от данните им, и за други нови оръжия, пише вестникът под заглавие "Балистична икономика".

Според негови източници всички тези проекти фигурират в новата програма за въоръжаване на Русия през 2018-2027 г., утвърдена неотдавна със секретен указ от Путин.

Москва заяви пред всички, че притежава принципно нови свръхмощни оръжия - "неприятна новина за президента и конгреса на САЩ", отбелязва "Независимая газета".

Изданието нарича "кулминация" на обръщението думите на Путин, че Русия създава своите най-нови системи стратегически оръжия в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана и разполагането на американски системи за ПРО в Щатите и в други страни.

В редакционен коментар за това "послание към САЩ в присъствието на Федералното събрание" всекидневникът се пита "може ли да бъдат решени амбициозни икономически задачи чрез демонстрация на военна сила".

Путин разчита, че САЩ ще се осъзнаят, ще спрат оръжейната надпревара, ще влязат в преговори с Русия, ще сключат нови споразумения, сиреч ще признаят, че не могат да излязат наглава с нея. Този сценарий обаче изглежда слабо вероятен.

По-скоро неговият тон ще се възприеме като агресивен, в унисон с образа на "Русия, която застрашава света". И новите инструменти за натиск върху Руската федерация ще получат обосновка в очите на западната публика, прогнозира "Независимая газета".

Според "Известия" обаче "Русия не само гарантира своята сигурност, а не позволява и да бъде изместен световният силов баланс, да се осигури безнаказана употреба на различни видове оръжия срещу коя да е страна на планетата. Тъкмо затова миротворческите подходи на Русия намират все по-осезаема подкрепа в най-различни точки от земното кълбо", твърди вестникът.

"Милитаристкият екстаз в обръщението" на Путин към парламента, предназначено всъщност по-скоро за външния свят, "няма прецеденти не само през 18-годишното му управление, но и през цялата най-нова руска история", пише "Ведомости".

На този фон очевидно бледнеят дори аналогичните речи на съветски лидери като Андропов или Хрушчов, се казва в статията.

Фактически пред света бе демонстрирана нова политическа конструкция въз основа на "военно доминиране на Русия в света, невъзпирано от съществуващи и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана", констатира изданието.

"Проверете и повярвайте, това не е блъф, заяви Путин. А закриляна от новия ядрен щит, ще разцъфне една благополучна, сита и в добро здраве страна на средната класа, за каквато по един или друг начин президентът вече е споменавал. Нова страховита Русия - ето какъв е изглежда образът на бъдещето, с който Путин тръгва към четвърти мандат и с който един ден ще остави страната", заключава "Ведомости".

Според политолога Глеб Павловски клиповете, демонстрирани от Путин, няма да изплашат американските военни. "Затова пък всички телевизии ще показват с какво всъщност се занимават руснаците - не им стигат Крим и Донбас, та искат да владеят въздуха, водата и континентите".

Това ще се използва с пропагандна цел и ще се приеме като заплаха с ядрена война, насочена към целия свят, смята експертът. Така според него Путин е започнал "кампания за по-нататъшна демонизация на Русия".

"Най-новите оръжия станаха ударен елемент от предизборното послание на Владимир Путин", коментира опозиционният "Новая газета".

Вестникът припомня редица "социално-икономически цели, свързвани от президента с евентуалния му нов мандат": вдигане на руския БВП с 50 на сто, растеж на икономиката с темпо, надхвърлящо средното за света - при изоставане днес с 1-2 процента, повишаване на средната продължителност на живота в Русия и др. Но "в икономическата сфера Кремъл няма с какво да изненада своите избиратели и му е още по-трудно да се отчете за резултата от последните години. Постиженията тук са изчезващо малки, ако не броим рекордните темпове, с които изтичат капитали от страната, и стремителното свиване на руския дял от общия световен БВП", пише той.

"И в Русия, и в останалия свят сега ще се обсъжда само военнополитическият смисъл" на вчерашното обръщение на Путин - "остава загадка как държавата едновременно може да поема нови социални ангажименти и да стартира надпревара във въоръжаването", се казва в материала.

"В рамките на realpolitik е ясно, че Кремъл хвърля на масата своя последен коз - напомня за ядрения потенциал на съветската свръхдържава, който по думите на Путин не само че не е ръждясал през последните години, но е видимо обновен и подсилен. Част от западните елити навярно ще видят тук отчаян опит за пазарлък. Ще се намерят обаче и други, които ще поемат предизвикателството", предрича "Новая газета".



Няма коментари:

Публикуване на коментар