Зима

Зима
Пролет

24 март 2018 г.

Югозападният университет въвежда часове по писмена култура за неграмотни студенти

Ръководството на учебното заведение посочва, че масово студентите не знаят елементарни правила от българския език
 
Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура, съобщи БНТ.

Причината е, че все повече от студентите са неграмотни. Ръководството на учебното заведение посочва, че масово студентите не знаят елементарни правила от българския език.

"Прословутият кратък и пълен определен член, писане на главни и малки букви, запетайки, слято писане и полуразделно. В този смисъл е дисциплината, това е заложено да се изучава", коментира зам.-ректорът проф. Антони Стоилов.

Новата дисциплина ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година. Тя ще бъде свободно избираема и ще може да бъде изучавана от всички студенти.

Югозападният университет е вторият в страната, който въвежда такава дисциплина, след Великотърновският, който я направи задължителна за студентите.

В България съществуват над 50 университета. През учебната 2016/2017 година 46 от тях ще приемат студенти, като признават напълно или частично резултатите им от матурите.

От университета в Благоевград коментират пред БНТ, че за да се подобрят знанията на учениците, трябва да се санкционират и институциите, и медиите, които често допускат грешки.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар