Зима

Зима
Пролет

2 март 2018 г.

Крале в оправданията

Представянето на българите на олимпийските игри

Добре, че през две години се провеждат олимпийски игри, за да може българският спорт да се представи в коронната си дисциплина – оправданията. 


Защото иначе няма с какво да се похвали. Обичайно в тази роля влизат спортните ръководители, но и сред тях има по-добри и по-слаби.

Титлата "Крал на оправданията" след игрите в Пьонгчанг се печели от спортния министър Красен Кралев. В телевизионно интервю за bTV той обвини най-силната зимна нация на олимпиадата Норвегия в липса на феърплей, тъй като "целият им отбор в биатлона и ски бягането са астматици и всички носят препарат за астма, който е свързан с повишаване на кислородния обмен в организма".

Това изявление вдига летвата на оплакванията, които обичайно варират около международния заговор (когато ни хванат с допинг), това, че сме неудобни за големите нации (в спортовете със съдийски оценки), че сме малка държава (което не е вярно нито по размер, нито по брой на населението) и традиционното мрънкане, че парите са много по-малко от бюджетите на по-успелите спортни държави.

Към тях за представянето в Пьонгчанг се добавят липсата на инфраструктура и фактът, че традиционно не сме добри в зимните спортове. Теория, която с оглед на последните резултати в летните спортове лесно може да се адаптира още за следващите игри в Токио през 2020 г. А най-добре беше всъщност да се каже, че в България няма традиционно спортуващи като в Норвегия, където 93% от младите членуват в 11 хиляди спортни клуба в зимните дисциплини, а бюджетът за подготовка е с 20 милиона лева по-малко от този на България.

Проблемът както винаги не е в това, че България е малка, бедна и лишена от традиции, а в организацията. От години вече всички все по-често се съгласяват, че парите за спорт не са толкова малко. Но не си признават и факта, че не се изразходват ефективно.

Никой не знае какво правят федерациите с държавните субсидии и затова не знаят какви резултати да очакват. Успехите се изчерпват в количеството усвоени средства, а не в привлечените към спорта хора. Вместо да анализират и изграждат системи за подготовка, те все мрънкат. 


Там нямат равни.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар