Зима

Зима
Пролет

5 март 2018 г.

Божидар Димитров създаде движение "Кан Кубрат"

Целта на движението е да смени формата на управление от парламентарна в президентска република


Бившият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров основа свое движение и го нарече "Кан Кубрат". 

Той обяви, че целта му е да смени формата на управление от парламентарна в президентска република и на шега или не каза, че той би я оглавил.

"След едно 3-годишно обсъждане в "Боянския клуб”, който първоначално се събраха 20 професори, стигнахме до мнението, до което са достигали много светли умове в световната история, че парламентарната република има свойството да се изчерпва", каза днес Димитров, цитиран от "24 часа".

В подкрепата на това твърдение той цитира думите на президента Румен Радев отпреди месец, че парламентарната република е атрофирала. Последното доказателство пък били изборите в Италия от вчера.

"Кандидатите за министър-председател са един продавач на пици, един комик и един чистач. Това е положението с парламентарната република. Тя има свойството да се нацепва”, каза историкът.

Димитров изрази надежда, че смяната на формата на държавното управление ще стане скоро със свикване на Велико Народно събрание.

На въпрос дали има човек, който да оглави една такава президентска република, Димитров отговори така: "Да, аз!"

Сред учредителите на "Кан Кубрат" бяха арх. Миломир Богданов, Христо Бойчев, певецът Константин Георгиев – Коцето Калки и др. Сред желаещите да станат членове на новото движение са и професорите Михаил Константинов, Нина Дюлгерова, Веско Панов, акад. Георги Марков, д-р Мария Леви и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар