Зима

Зима
Пролет

4 април 2018 г.

Р. Ердоган: С всяка неуспешна провокация нашите връзки укрепват

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се правят опити да се навреди на сътрудничеството между Анкара и Москва.

"Благодаря на Бога, че нашите отношения преодоляха успешно тези трудни изпитания. С всяка неуспешна провокация нашите връзки укрепват", каза вчера той в Анкара. 


Ердоган добави, че плановете на страната му за закупуване на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 са свършен факт.

Той даде вчера съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин, който е в турската столица на първото си задгранично посещение след преизбирането си на 18 март. Споразумението за покупка на отбранителната система и самата визита подчертават засилващите се връзки между Турция и Русия.

През декември бе сключено окончателно споразумението Турция да купи от Русия зенитно-ракетен комплекс с голям обсег на действие С-400, което изуми някои от турските съюзници в НАТО."Сключихме споразумение за С-400. Въпросът е приключен. Сделката е свършен факт", заяви вчера Ердоган.

Затоплянето на отношенията между двете страни е в контраст с конфронтацията между Русия и Запада заради отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания. Отношенията на Турция със западните й съюзници също се влошиха заради въпроси, свързани с човешките права, и заради турските военни операции срещу кюрдските милиции в Сирия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар