Зима

Зима
Пролет

24 април 2018 г.

Нима превърнахме БГ председателството в дестинация ала "Слънчев бряг"?

Защо заради бездарници и безхаберници трябва да се каля образа на България навън?
 
Признавам си, онемях след като прочетох статията в EURACTIV за проведения в София Европейски младежки форум.

Наистина не можех да повярвам, че това може да се случи в европейска България, в моята България, която искаме да представим като модерна държава, която мисли за своето бъдеще – реализацията на младите хора.

Отначало реших, че написаното в EURACTIV е гнусна провокация срещу България.

Очаквах веднага да дойде опровержение от Министерството на българското европредседателство.

До този момент министър Лиляна Павлова мълчи. Мълчат и от екипа ѝ.

Пресцентърът на Министерството на младежта и спорта - организатор на форума, излезе вчера с дистанцирано становище по случая, което фактически не опровергава статията в EURACTIV.

Значи, написаното в нея е истина!?

Значи сме се опозорили!?

Ето за какво става въпрос.

На 17-19 април в рамките на Българското европредседателство в София се организира Младежка конференция, която има за „цел да доближи младежите до политиците", за да имат възможност "да дискутират заедно как да подобрят живота на младите европейци".

Темата е важна, отговорна, изисква сериозно отношение.

В София пристигат младежи от цяла Европа с надеждата да проведат истинска дискусия по проблемите, които взривяват живота на младите днес.

Какво им сервира Българското европредседателство?

- организационни проблеми със самолетни билети;


- повърхностно отношение на организаторите към дискутираните теми;

- неподходящо поведение на официалните лица от правителството.

В какво се изразява това? Каква картинка виждат в столицата на Европа?

- Вместо младите, на форума говорят предимно овластените. Говорят шаблонно, безсмислено. Говорят, за да отбият номера. На много от панелите даже не дават думата на младежите. Дискусия не става. Резултат от форума няма.

- Организаторите естествено вдигат нивото и вадят на трибуната председателстващия в момента Съвета на ЕС - българският премиер, който в свой стил говорил бащински на младите, като ги насърчил да не забравят основното си задължение - да се размножават, давайки им за пример германски министър със 7 деца! Ние сме свикнали на свободната реч на премиера и бихме приели това с усмивка, но на младите европейци думите му прозвучали като грубо вмешателство в личния им живот. В Европа това е скандал! За да се избегнат конфуза, организаторите наредили на „доброволци да стават и апладират българския премиер по време на речта му”- цитирам отново  EURACTIV. Кому е било нужно това? Сякаш сме се върнали във времето на Тодор Живков! И не е ли обидно за премиера да му докарват "агитка"?

- След явно безсмислените и празни „дискусии” на делегатите им останало много свободно време. Българският организационен гений го запълнил по най-елементарния и прост начин - с обилна пиячка. За изненада на участниците на форума е внесен твърд алкохол, който се лее щедро по коридорите на НДК и от който делегатите, естествено, започнали да плетат крака като английските туристи през август на „Слънчев бряг”. Чудна картинка, запечатана автентично от EURACTIV!

- За да бъде софийското изживяване пълно и за да се добие автентична картина от живота в България европейските младежи били заведени не на изложба или концерт (впрочем такива в рамките на Българското европредседателство все още няма), а на бар (!?!), където полуголи стриптийзьорки им показали в действие „силата на равенството между половете у нас и възможностите за включването на младите жени в политическия процес”. Пълен потрес!

След тази прекрасна реклама на нашата страна в престижното европейско издание идва и оценката, която рисува образа на България пред Европа и то по време на Българското европредседаателство.

А тя е убийствена! Горчива! Накърняваща достойнството ни!

Цитирам думите на Луис Алварадо, президент на Европейския младежки форум пред в EURACTIV: „Това, което се случи в София, разруши работата на поколенията преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо. Тази конференция беше учебникарски пример за това какво НЕ Е включването на младите хора в Европа. Вбесяващо е, че публични пари от ЕС се харчат по този начин. Това не е ЕС, за който младите хора се борят”.

„Официалните представители на други държави от ЕС са били силно разочаровани от начина, по който България е организирала конференцията”, разказва още Алварадо.

Как да не ти се свие сърцето?

Как да не си гневен?

Защо заради бездарници и безхаберници трябва да се каля образа на България навън?

Нима и Българското европредседателство стигна дотам да се рекламира с евтин алкохол и евтини момичета?

Докога ще търпим некадърието да ни проваля?

След всичко това идват парещите въпроси към  Българското европредседателство:

- Вярно ли е написаното в EURACTIV за проведения у нас Европеййски младежки форум?

- Ако „да”, кой ще понесе отговорност и как?

- Ако „не”, защо не опровергавате тези факти, които ЗЛЕПОСТАВЯТ България?


- Как ще се промени оценката на европейските млади, че Българското председателство е променило един утвърден процес от предишни младежки конференции и е подкопало процеса на изграждане на образа на Европа като пример за целия свят и вдъхновение за младите хора?

- Как ще се отхвърлят съмненията, че у нас се харчат безконтролно, безцелно и безсмислено европейски пари?


- Защо официалната реклама на Българското европредседателство върви в сайтове за готварство, за клюки и продавалници?

Преди седмица министър Лиляна Павлова отчете като успешни първите три месеца от Българското европредседателство, хвалейки се с над 1000 проведени у нас заседания, в които са участвали повече от 10 000 делегати.

Всички искаме нашето председателство да мине успешно и да затвърди образа на България като стабилна и просперираща европейска държава.

Но в случая е вярна поговорката, че една лъжица катран в кацата с мед, е достатъчна, за да вгорчи всички розови отчети.

И за това има виновни!



 Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар