Зима

Зима
Пролет

13 април 2018 г.

Откровената манипулация

Не е тайна, че имам ниско мнение за една солидна част от родните журналисти.
 
Сега ще обясня защо.

Нека вземем статията на г-жа Капка Тодорова "Ами ако от кървавия хаос в Сирия тръгне глобална война".

Няма да се заяждам за дребнотемия като "властта на алевитите, към които принадлежи самия Асад".

Само ще спомена, че конфесионалната група на Асад се нарича алауити, които нямат нищо общо с алевитите, разпространени най-вече в Турция.

Няма да се заяждам и с великолепния параграф, посветен на бунтовниците, които, "понякога се бунтуват и срещу ислямистите", но това, което ги обединявало с ислямистите е, че "искат да свалят Асад и да установят ислямистка власт".

Прочетох го три пъти, за да се убедя, че няма грешка, ама на - няма.

Очевидно елементарният въпрос "добре де, след като бунтовниците искат ислямистка власт, с какво всъщност са различни от ислямистите" не е хрумнал на авторката.

Освен това, изглежда, че за авторката Ал Нусра (Ал Кайда) са обикновени "бунтовници", след като ги поставя в една група с другите "добри" ислямисти и заедно ги противопоставя на идил.

Това е откровена манипулация, защото е опит да бъде скрита ролята на Ал Кайда във войната.

Не знам дали е от невежество или е преднамерено, но и в двата случая манипулативният резултат е налице.

Би било нахално от моя страна да имам очакване при такова ниво на експертиза, авторката да е чувала за другата голяма уахабитска структура, освен ислямска държава и Ал Кайда, която е пряко намесена в тази война - мюсюлмански братя и свързаните с нея големи "бунтовнически" групировки, като Ахрар ал Шам, например.

И съвсем космически непостижимо би било да знае и някои истински тънкости за например ислямската партия на Туркестан - официално призната от ООН за терористична организация или за групата на узбекските джихадисти... за всички останали главорези като зенки и канибали, като свободната сирийска армия изобщо не ми се говори.

Едно е сигурно. При такова ниво на експертиза е напълно обяснимо, че целият конфликт изглежда на авторката като някаква неразбираема каша и единственото, което може да забележи е, че добрите ислямисти се "бунтуват" едни срещу други.

Това е така, защото не знае или крие от аудиторията позорния факт, че всички "бунтовнически" структури са проксита на световни и регионални играчи и че "бунтуването" помежду им е пряко отражение на борбите на тези играчи помежду им в Сирия.

Нека говорим по същество.

Първо и най-важно, авторката извършва МАНИПУЛАЦИЯ, подтекстово внушавайки на читателите си, че химическите атаки в миналото и тази в Дума са действително извършени от Асад.

Особено на фона на признанията на Матис и френското разузнаване, за липсата на доказателства.

Второ. След като към момента НЕ Е ИМАЛО РЕАЛНО НИТО ЕДНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА МЯСТО, на нито един случай, откъде накъде тогава авторката ще говори, че:

забраната за използване на химически оръжия "...може да бъде наложена на Сирия с ембарго или с насочен изолиран ракетен удар. Но и двете мерки бяха безрезултатни".

Това е директна манипулация вменяваща вина БЕЗ НИКАКВО СЛЕДСТВИЕ, без никакви съдебни процедури.

Най-малкото това е нарушение на великия правен принцип за невиновност до доказване на противното и тя, като журналист, е престъпно да не е наясно с това.

Този текст е посегателство срещу базисни принципи на демократичното общество, защото тя издава присъда без да е имало следствие, без да се замисли нито за момент КОЙ подава информацията (Ал Кайда и Джейш ал Ислам).

Нищо де, поне й правя трафик.



Ирини Зикидис

Няма коментари:

Публикуване на коментар