Зима

Зима
Пролет

10 април 2018 г.

КЗК и полетът на прасетата

Анализът на медийния пазар

Има ли летящи прасета*? 


Отговорът звучи интуитивно, но в науката едно от най-трудните неща е да докажеш, че нещо не съществува. 

Българската държава обаче разполага с инструмент за изследване на небитието на всякакви икономически явления. Той се казва проучване на Комисията за защита на конкуренцията. Благодарение на него сме спокойни, че в страната няма картели нито при горивата, нито при банките, нито в която и да е важна област.

Скоро вероятно по този начин ще научим, че и в медийния сектор всичко е наред. Първо депутатът Делян Пеевски, който е и издател, и сочен като една от най-изкривяващите пазара фигури, внесе законови поправки за прозрачност на собствеността и финансирането в медиите. В тях под този благовиден претекст прозират лични интереси и натиск над конкуренцията му.

По искане на премиера Борисов работна група от икономическия, финансовия и културния министър се зае да изработи паралелни поправки. Именно тя е поискала секторен анализ от антимонополния орган, който обяви, че започва проучване.

Предвид пределно общата задача, законовите ограничения и богатия опит на КЗК във формализма шансът да открие нещо ново или да освети нещо старо изглежда илюзорен. Дори и това, което всички в сектора на печатните издания знаят - доминацията на Пеевски в разпространението, която също се случи със затворените очи на КЗК. Анализът й на медиите през 2011, когато новинарската империя на Пеевски вече беше в голямата си част сглобена, не откри нищо тревожно. Както и проверката от 2013 г., когато под шапката на "Табак маркет" беше обединена практически цялата дистрибуция на вестници.

Затова и сега единственият ефект от упражнението ще е изпиране на образа на депутата издател, който, както знаем, няма нищо общо с КТБ, с "Булгартабак", със съдебната власт и въобще с нищо.

*английският идиом Pigs might fly се използва, когато нещо няма никаква вероятност да се случи, аналогично на българския израз "На куково лято"


Няма коментари:

Публикуване на коментар