Зима

Зима
Пролет

3 април 2018 г.

Шест причини за изневяра

Когато чуем за изневяра или преживеем такава, винаги си задаваме въпроса „Кой е виновен за случващото се?“.

Какво ни кара да мамим партньорите си? 


Вижте гледните точки на някои психолози, както и резултати от научни изследвания за изневярата.

Липса на емоционална близост

Невъзможността да се водят открити разговори с партньора и липсата на подкрепа кара и двата пола да изневеряват.

Има стереотип, че основният мотив за един мъж е сексът. Но в книгата си „Истината за изневярата“, семейният терапевт Гари Нюман пише, че 47% от неговите клиенти, които са изневерили, говорят за липсата на емоционална близост.

Положението става по-трудно, защото мъжете не обичат да показват чувствата си, а жените могат да пропуснат факта, че любимият им се нуждае от подкрепа.

Минали изневери, влияние от приятели

Ако човек е изневерявал на половинката си в предишни връзки, съществува огромна вероятност да действа по същия начин с нов партньор. Интересно е, че хората наоколо влияят върху тенденцията към изневяра.

В едно анонимно гласуване повече от 75% от мъжете, които мамят партньорките си, споделят, че приятелите им също изневеряват на любимите си.

Рутина в секса

Липсата на ярки нови емоции в сексуалния живот е причината, поради която 70% от мъжете и 49% от жените решават да изневерят. Но в тези цифри влизат и двойки, които са щастливи като цяло, без големи скандали и драми в отношенията.

Настъпване на определен етап от живота

Всеки от нас има момент в живота, когато прави равносметка за постигнатото, включително и в любовен план. За някои резултатите са задоволителни, докато други може да станат уязвими към изкушението. Проучване показва, че това нерядко се случва на 29, 39 или 49 години – точно преди новото десетилетие.

Разбира се, това не означава, че един щастлив от брака си партньор би изневерил, когато навърши тези възрасти.

Възрастта на човек е просто придружаващ фактор, който може да влоши други обстоятелства, които карат хората да мамят в любовта.

Липса на окситоцин

Окситоцинът, наричан още хормонът на прегръдката, играе важна роля в създаването и запазването на доверието в една връзка. Учените смятат, че дефицитът на този хормон може да се превърне в спусък, когато става въпрос за изневяра.

Адреналин и нежелание за моногамност

Има хора, които не могат просто да си представят живота без усещането за адреналин, което изневярата им създава. Независимо от възрастта, опита и други критерии, те оправдават себе си, че действията им са нормални, свързани с еволюцията, мъжката природа при силния пол и т. н.

Реалните причини за това поведение се различават и могат да бъдат скрити дълбоко в емоционално отношение.


 

Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар