Зима

Зима
Пролет

5 април 2018 г.

Акад. Георги Марков: Европа е безпомощна, докато Турция и Русия се сближават опасно!

В историята думите нямат значение, имат значение фактите. Европейските държави не бива да лежат на стара слава...

- От какво е предизвикано напрежението между Русия и Запада, акад. Марков? Виждаме, че то продължава да расте – Олимпиадата, случаят „Скрипал“. Светът сякаш не може да живее спокойно.

- Русия е една унизена велика сила, която загуби Студената война и това е неин своеобразен морален реванш. Русия иска да се завърне като велика сила на световната сцена и да превърне еднополюсния свят в многополюсен, защото е невъзможно той да стане двуполюсен. И така да намери там решение на свои икономически, политически и геостратегически интереси.

- Русия заедно с Китай ли работи за разбиването на еднополюсния модел?

- За да има Студена война, трябва да има втори полюс. Сега няма втори полюс. Ако Китай стане втори полюс, тогава бихме могли да говорим за нова Студена война. Но за разлика от Студената война, когато Маоиски Китай беше в конфликт със Съветския съюз и Съединените щати се възползваха от това, сега Русия и Китай ще бъдат рамо до рамо. Възможно е редом до тях да са Индия, Бразилия, страните от така наречения БРИКС. И тогава вече, ако не Евразийски съюз, ще има един друг съюз, който ще бъде на антиамериканска основа и оттам срещу Европейския съюз. В това трябва много да се внимава.

- Русия е заинтересована от напрежението със САЩ, така ли?

- Заинтересована е. Икономическите санкции няма да победят Русия. За разлика от американците, руснаците са преживели много – победили са и Наполеон и Хитлер. Руснака, ако го оставим на хляб, сланина и водка няма да събори Путин. Докато, ако на американеца му затвориш „Макдоналдс“, ще запали Белия дом. Това са различни народи, с различна степен на издръжливост. Руската народопсихология е много по-издръжлива, отколкото американската, особено що се отнася и до човешки жертви.

- Западът това не го ли знае? Не разбира ли, че така прави Путин не по-слаб, а по-силен?

- Защото Западът не е доволен, че се разпадна само Съветският съюз, а не и Руската федерация. Защото Русия е една държава с огромни природни ресурси, а Западът се нуждае от тези ресурси.

И Западът се надяваше Руската федерация да се разпадне – Кавказ, Средна Азия, Сибир, да се отцепи Поволжието. Западът се надяваше Русия да се разцепи при Елцин, но Русия излъчи Путин, той вече е като батюшка – бащица. Това е синдромът на руската народопсихология. Либералната демокрация не може да вирее нито в Русия, нито в ислямския свят. Съединените щати трябва да разберат, че не са Коминтернът – да изнасят либерална демокрация. Това няма как да стане.

- Все пак не станаха ли прекалено много отровените руснаци във Великобритания – сега Скрипал, преди Литвиненко, Березовски почина при неясни обстоятелства. Какво означава това? Някой все пак стои зад всичко това?

- Дали стои някой не знам, да не навлизаме в теорията на конспирацията. Но не можем докрай да приемем и тезата на Тереза Мей за „голяма степен на вероятност“ - това не означава доказателства. И дали Путин има интерес от смъртта на един бивш шпионин в навечерието на президентските избори в Русия?! Цицерон е казал още преди Христа – кому и изгодно? Не знам в тези казуси кому е изгодно, но прекалено прибързано се изостриха отношенията. Има въпроси в Близкия Изток, които стоят, особено в Сирия. Тази гражданска война няма да може да се разреши без Русия и против Русия.

- Може би за това става дума? Русия как ще защити Асад, ако бъде обвинен, че използва химическо оръжие, при положение, че когато самото споменаване на думата „химическо“ заедно с Русия поражда недоверие и съмнения?

- Русия няма накъде повече да отстъпва. Сега има само две бази в Сирия. Китайците имат една поговорка – когато гониш котката, отвори прозореца, защото иначе могат да станат големи пакости. Така че Русия не бива да бъде така притискана и тук Бойко Борисов успя да запази равновесието – да чака достоверни доказателства, а не да гони т.нар. шпиони от солидарност.

- Докато говорим с вас, Ердоган и Путин заедно дадоха старт на ядрен проект за 22 милиона долара. Това не трябва ли да ни плаши? Още повече, че токът от тази атомна централа ще се продава на пазар, където ние имаме позиции. Да не се окажем притиснати между тези две империи?

- Това трябва да ни плаши, да. Това е много опасно. Ние сме се възстановили като държава в резултат на деветата поредна руско-турска война, която за нас е освободителна. Руската империя и Османската империя винаги са били врагове. Сега започват да се сближават, това е много опасно за нас и за Балканите, защото ние сме се промъкнали между този сблъсък между Русия и Османската империя. Сега те се сближават – Южен поток стана Турски поток. Сега ние няма да зависим от Русия за енергийни доставки, ще зависим от Турция, когато спрат природния газ през Украйна.

- Защо Ердоган толкова често използва османистка реторика, само за вътрешнополитическа консумация ли са неговите речи? Ето, и онзи ден чете строфи от Корана в „Св. София“.

- Не, не е само за вътрешна употреба. Преди три години по линия на Конгреса по византология писахме едно писмо, защото се опитаха да превърнат „Св. София“ в действащ мюсюлмански храм. Ние тогава възразихме. Не, не е случайно. И забележете – той чете молитва за Мехмед Завоевателя! Казва – внимавайте, да не попаднете между османските шамари. И той това го казва на Съединените щати, на своя съюзник. На Европейския съюз казва – вие си гледайте работата. Как може да си затваряш очите за това и да казваш – Турция е наш съюзник в НАТО! Ами те ще излязат от НАТО, нещата отиват натам. Турция става една регионална сила, която казва - ние няма да се подчиняваме на съюзната стратегия НАТО. Тогава какво правим?! Това сближение между Русия и Турция е много опасно, защото е в разрез с историческата логика.

- Да се надяваме, че ще се скарат с Русия в Сирия, имат различни интереси там!

- Имат. Но не знаем къде ще се разберат. Турция прониква и в Средна Азия, а Путин гледа да опази Средна Азия за Евразийския съюз, нищо че изхвърлят кирилицата оттам. Но, ако Ердоган и Путин се разберат Турция да остави Средна Азия заради Балканите и Близкия Изток – наследството на Османската империя?! Най-вероятно и наши интереси ще бъдат засегнати.

- Как изглежда Европейският съюз на този фон?

- Безпомощен! Европейският съюз е икономически гигант, но военно джудже. Наистина Европа се е самоизтребвала в двете световни войни, но днес е съвършено различна. Ето, германците не могат да маршируват. Младежите в Европейския съюз няма да защитят Европейския съюз, разчитаме на наемници, както наричам професионалната армия. Ние разчитаме на Съединените щати, оттам сме зависими военно от Съединените щати, обаче Тръмп каза - ще си платите! Как ще се отбранява Европейският съюз - с конференции и със срещи на лидерите?!

Тревожно е положението. Не бива да си затваряме очите. Човек би трябвало да изтръпне, като чуе Ердоган, който говори за Трета световна война, която щяла да започне от Сирия. А при нас? Европредседателство – думи, думи, прекалено много думи. В историята думите нямат значение, имат значение фактите. Европейските държави не бива да лежат на стара слава. Римската империя, тази висока цивилизация, е била съкрушена от варварите – древните германци, славяните, облечени в кожи и въоръжени с лъкове. Но след Марк Аврелий римските младежи вече не служат в армията, премахва се наборната служба, казано на съвременен език. И в армията започват да служат германци, т.нар. федерати – заселват ги по Рейн, по Дунав. Но те след това влязоха в Рим! 


Самите европейски народи трябва да се стреснат и да намерят начин да защитят своята цивилизация, която е християнска.


Интервю на Красина Кръстева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар