Зима

Зима
Пролет

19 април 2018 г.

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

Диас-Канел често изглежда повече в крак с времето от по-възрастните си носещи униформи предшественици
 
Първият вицепрезидент на Куба Мигел Диас-Канел днес беше избран от парламента за приемник на 86-годишния Раул Кастро. 

Така той стана първият лидер след комунистическата революция в Куба от 1959 г., роден след нея, съобщи АФП.

С 603 от 604 възможни гласове Националното събрание го избра за президент с 5-годишен мандат, след което 57-годишният Диас-Канел положи клетва.

В речта си той каза, че Раул Кастро остава лидер на революцията, която той ще продължи и че външната политика на Куба няма да се промени.

Диас-Канел е дългогодишен апаратчик на Комунистическата партия и не се очаква да настоява за голяма политическа промяна, предаде Ройтерс.

Инженер по електроника по образование, Диас-Канел често изглежда повече в крак с времето от по-възрастните си носещи униформи предшественици - Раул и брат му Фидел, които управляваха карибския остров през последните шест десетилетия.

Като млад провинциален партиен ръководител Диас-Канел отхвърлил партийната праволинейност, като подкрепил културен център, свързан с ЛГБТ движението, слушал рок музика и носел дълга коса.

На национално равнище Диас-Канел призовава за по-критично отразяване на събитията от държавните медии и по-широк достъп до интернет в едно от най-слабо свързаните с глобалната мрежа общества. Той често идва на събрания с таблет.

Според анализатори Диас-Канел се оказал консенсусен кандидат, избран от Кастро, който е спечелил доверие, проправяйки си път в йерархията в продължение на три десетилетия и придържайки се към партийната линия по ключови политически и икономически въпроси.

Hеговото поле за маневриране ще бъде ограничено, тъй като Комунистическата партия остава водеща политическа сила и ще бъде ръководена от Раул Кастро до 2021 г. На страната на Кастро в партийната върхушка ще бъде неговият революционен съратник от старата гвардия - 87-годишният Хосе Рамон Мачадо Вентура. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар