Зима

Зима
Пролет

9 април 2018 г.

Джеръми Айрънс, джентълменът актьор

Едва дочули гласа му, сме омагьосани от него. Джеръми Айрънс притежава толкова особен тембър, едновременно грапав и аристократичен.
 
Произнася сричките, сякаш яде грозде и пленява за един миг, като змията Каа в “Книга за джунглата” на Киплинг. 

Но най-вече, преди да започнем интервюто, този толкова различен британски актьор подхвърля небрежно: “За мен е удоволствие да разговарям с вас”. Не бяхме искали толкова много!

Изглежда, че при Джеръми Айрънс учтивостта и благоприличието са вродени. Разбираме защо е бил избран да изиграе иконома Алфред Пениуърт в новите приключения на Батман, наследявайки великия Майкъл Кейн. Днес почти 70-годишният актьор с класическо образование, който през 2011 г. бе избран за посланик на добра воля на Организацията по прехраната и земеделието на ООН, изпълнява ролята на руския генерал Корчной. Както веднага отбелязва, Айрънс не е играл в шпионски филм никога преди “Червената лястовица”, трилър на Франсис Лорънс, заедно с Дженифър Лорънс.


“Но съм гледал много филми за Джеймс Бонд, като всеки добър британски гражданин, уточнява той. Когато ми изпратиха сценария, го погълнах за една вечер. Наистина се четеше много бързо. Историята беше невероятна, много добре построена. Това ми харесва. Кастингът беше отличен и признавам, че съм голям почитател на Дженифър Лорънс”. 


За пореден път усещаме, че Джеръми Айрънс е готов да играе верен рицар, по-склонен да хвали героинята във филма, отколкото да изтъква себе си. 

“Дженифър е много добра актриса, доверява той. Тя е невероятна на снимачната площадка, изключителна. Във филма имахме няколко сцени заедно. Не можех да откъсна поглед от лицето й. Имате желание да я гледате веднага щом се появи на екрана. Знам, че за нея този филм беше предизвикателство…”

Да си партнира с едно ново актьорско поколение му позволява да зареди батериите си. Самият той е дебютирал на театралната сцена в Бристол, а първите му роли са в много пиеси на Шекспир, Ноел Кауърд или Джо Ортън, преди да влезе в престижната трупа на Кралския Шекспиров театър в средата на 70-те г. в Лондон.

През 80-те г. той пробива в киното благодарение на Карел Рейз, който му предлага да играе в “Годеницата на френския лейтенант” заедно с Мерил Стрийп. От 1982-а до 2000 г. кариерата му достига своя връх. Той е изумителен йезуит от ХVIII в., редом с Робърт Де Ниро, в историческата драма “Мисията” на Ролан Жофе, която печели Златната палма в Кан през 1986 година. Дейвид Кроненбърг му поднася на сребърен поднос една двойствена и очарователна, почти шизофренична роля в “Смъртоносна връзка”, който печели голямата награда на Международния фестивал на фантастичния филм в Авория (Франция) през 1989 година.

Две години по-късно той печели “Оскар” за главна мъжка роля за превъплъщението си в Клаус фон Бюлов във филма на Барбет Шрьодер “Превратности на съдбата”. Незабравим като Саймън Питър Грубър, харизматичния злодей в “Умирай трудно 3” срещу Брус Уилис, Джеръми Айрънс се опитва да задържи популярността си в зенита й. Уви, годините 2000-2010-а не са толкова бляскави, с изключение на няколко силни роли, сред които на банкера Джон Тулд в “Предел на риска” на Джей Си Чандър, през 2011 г., напрегната драма за финансовата криза от 2008 година.

Краткото преминаване през пустинята на актьора завършва през 2016 г., когато приема ролята на иконома на Батман. Айрънс се завръща, феновете аплодират играта му. Той е зрял. Студеният му хумор прави чудеса, особено когато е поръсен с щипка цинизъм. Холивуд отново мисли за него. Режисьорът Франсис Лорънс му предлага ролята на руски сановник, генерал Корчной, чието име напомня за прочутия шахматист дисидент, който е бил смъртен враг на апаратчика Карпов в края на Студената война. Айрънс приема, защото знае, че може да направи нещо.

“Реших да направя героя ми руски шпионин по мой образ, подхвърля той. Имах желание да го приспособя. Направих човек, който не е много експресивен. Тайнствен тип. Който е прекарал живота си да пази тайна. Така че това е човек, който е свикнал да дава много малко информация за себе си…”


Във филма Джеръми Айрънс почти засенчва Дженифър Лорънс. Всяка промяна в гласа му улучва точно в целта. Изведнъж си го представяме като злодея в “Джеймс Бонд”… “Наистина ли? Това е мило. Много бих искал, защото винаги е приятно да играеш във филми като тези за Джеймс Бонд. Какво ми предлагате?”. 

Просто да почака телефонът да звънне. Един червен телефон би бил напълно подходящ.



"Фигаро", превод от френски: Галя Дачкова
, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар