Зима

Зима
Пролет

19 април 2018 г.

Проф. Иво Христов: Ако се премахне корупцията, много хора ще станат излишни

"Българските политически партии не представляват интересите на обществото и на хората, от там е голямата драма..."
 
"Проблемът на корупцията не е, че той е епидермален, външен. Той е основен скелет на функционирането на системата."

Това каза в предаването „Лице в лице” социологът проф. Иво Христов.

„Аз даже шеговито се бях изказал преди време, че, ако вие премахнете корупцията от цялостната структура на българския икономически и политически живот, тук перифразирам министър-председателя Медведев за Русия го беше казал той, но то важи с пълна сила и за България, то българската държава ще се разпадне, защото това е екзоскелетът на тази конструкция. Това го знае всеки.”

По думите му корупцията не е някакво външно явление.

„То е вътрешно явление, което, ако вие наистина го премахнете, много хора ще станат излишни. Тук са засегнати огромни материални и всякакви други интереси. От друга страна, ако това не го направим, дори самият политически елит, който разбира се участва в тази работа, това е едно късогледство, което рано или късно ще му изяде главата, т.е. трябва да се задействат някакви инстинкти, здрави инстинкти за самосъхранение в самия него”.

"Ако президентът Румен Радев създаде нова партия, това ще обогати българския политически живот с 268-та партия", коментира социологът.

„От друга страна, ако трябва да говорим по същество – проблемът на България не е в наличието или отсъствието на политически партии.

Проблемът е в това, че българските политически партии не представляват интересите на обществото и на хората. От там е голямата драма, от там се получава и тази ножица, огромна, и тя се задълбочава във времето между това, което се нарича електорат и от друга страна самокапсулиращия се български политически елит, които се срещат от време на време, т.е. по време на избори и малко преди или след това. Ако трябва да бъдем съвършено честни, всъщност политическата система на прехода е окончателно износена.

По-важното е не дали ще създадете партия, защото партията е средство, тя не е цел сама по себе си. Ако не смените системата, нищо не правите.”

"Системата не може да бъде сменена от елемент на системата", допълни той.

„Аз съм известен като скептик и смятам, че само пълното изразходване и бих казал рухване на сега съществуващия порядък може да доведе до нов. Трябва да помогнем на този процес обаче.”

По темата за отношенията с Русия, проф. Христов заяви, че трябва да се търсят точки на съприкосновение с руската страна и австрийският канцлер вече го е направил.

„Ние имаме редкия шанс да продължим пробива в това отношение, защото другото нещо го каза изключително уважаваният от мен проф. Коен от Нюйоркския университет – в края на този път от хитрини има само едно нещо и то се нарича война. Искам да видя кой е този бабаит, който ще тласне нашата страна по този път.

Всяко мълчание или всяко съучастие, дори с пасивно поведение, допринася това да се случи. Става въпрос за това, че светът действително е на ръба.”

В коментар на ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, социологът каза, че те са абсолютно противозаконни.

„Те противоречат на всички норми на международното право, най-вече на устава на ООН. Второ, те за пореден път показаха, че Съветът за сигурност на ООН и самата организация ООН е очевидно „книжен тигър”, да използваме думите на Мао Дзе Дун. Трето, очевидно е, че силата на правото се замества с правото на силата. Четвърто, очевидно е, че правото на силата срещна друга сила. В Сирия се случи точно това.

Нещастната сирийска земя, за съжаление, и великолепния й сирийски народ станаха изкупителна жертва на грамадно геополитическо противопоставяне на древната сирийска земя, което до скоро беше между ислямисти и сирийска армия и ирански военни или паравоенни части, но има огромна опасност това да прерасне в челен сблъсък”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар