Зима

Зима
Пролет

22 април 2018 г.

За какво мечтаят прокурорите

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев каза пред Нова телевизия, че записите, доказващи корумпираната същност на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, са „всичко, за което един прокурор може да мечтае“.
 
Сега Специализираният съд ще трябва да сбъдне мечтата на прокурора и да отсъди, че доказателствата са читави, събрани са по всички правила на НПК, и накрая да осъди Иванчева безпристрастно и с цялата тежест на закона.

Специализираният съд също е всичко, за което Специализираната прокуратура може да мечтае. Един детайл, че нещата се нареждат хубаво: съдията от Специализирания съд Пламен Панайотов, който ще решава дали Иванчева да остане в ареста, случайно се оказва много близък до ръководителя на КОНПИ Пламен Георгиев. Панайотов страстно защитаваше избора на Георгиев за шеф на антикорупционната комисия при всички съмнения и протести срещу него.

Сега нека не умуваме дали Десислава Иванчева е изнудвала бизнесмени и е взела въпросния подкуп въпреки целия циркаджилък по задържането и странни несъответствия в разказа на Гешев. Допускаме, че те се дължат на факти, които засега поради тайна на следствието не ни е съдено да знаем. Само ще си позволим да направим обосновано предположение, че акцията по задържането, организирано от антикорупционната комисия (КОНПИ) с шеф Пламен Георгиев, не е напълно безпристрастна и непредубедена.

Нека припомним епизод от кариерата на шефа на комисия „Антикорупция“ Пламен Георгиев.

Сред делата, по които работи като прокурор в специализирания екип за корупционни престъпления, са тези за „Софийски имоти“, завършили с оправдателни присъди, срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер. Имаше много съмнения тогава, че хората на Доган са измъкнати от него самия, но може и да е предубеждение. Защото като стане дума за „корупция“, сещаме се за лидера Ахмед Доган и за един подкуп… пардон, хонорар, за „милионера в зелено“, порциите и прочие. Но то бе отдавна, нямаше го органа за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Най-ключовото дело, по което Георгиев работи и което така и не стига до съд, е скандалът с подслушването на покойния директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. От публикуваните телефонни разговори между тях се разбираше, че е имало опит за натиск в проверките, които митничарите са правили в пивоварна на покойния вече бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата. Разрешението за подслушването на Ваньо Танов е било поискано именно от прокурор Пламен Георгиев, който го прави в проверката по сигнал, че ген. Танов е замесен в контрабанда.

Въпреки съмненията за намеса в работата на митниците, които разговорите пораждат, записите са унищожени и за тях не е изготвено т.нар. веществено доказателствено средство, което би позволило да се използват като доказателства, по които да се проведе разследване. Делото срещу Танов е прекратено.

Месец преди първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка, в рамките на един ден Георгиев е освободен като зам.-министър на правосъдието, възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен от премиера за председател на Комисията за незаконно придобито имущество.

Нека припомним един малък епизод и от кариерата на Пламен Панайотов.

Спомняте ли си скандалния бизнесмен Марио Николов, основния обвиняем по шумното дело САПАРД? Същият, който отърва кожата и продължава да върти чутовен бизнес. Сайтът „Биволъ“ разкри, че Николов сега е свързан с откровено мошеническата схема по „Програмата за развитие на селските райони“ с проекти за 13 паткарници (ферми за патки) с европейско финансиране за 46 млн. лв. При проверка на репортери на „Биволъ“ се оказва, че паткарниците са недостроени и в тях дори няма патки.

Преди време съдия Панайотов си направи отвод по делото САПАРД за източването на близо 7,5 млн. лева от европейската програма. Това се случи след искане на защитата с мотива, че съдията Панайотов се е произнасял по материали от това дело, когато е бил прокурор. Панайотов пък го упрекна, че си търси удобен съдия.

Е, Панайотов вече отдавна е съдия.


 

 Рени Нешкова, Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар