Зима

Зима
Пролет

4 април 2018 г.

Русия, Турция и Иран се разбраха за Сирия

Президентите на Русия, Иран и Турция подкрепят независимостта и териториалната цялост на Сирия, а също така са против сепаратизма и създаването на нови образувания на сирийска територия под претекст борба с тероризма. 


Това се казва в съвместна декларация след срещата в Анкара на Владимир Путин, Хасан Рохани и Реджеп Тайип Ердоган. 

Текстът на документа е публикуван на сайта на иранския президент.

„Президентите изразиха своята решителна и постоянна подкрепа за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирия. Те посочиха, че никакви действия, независимо от това кой ги е предприел, не трябва да подкопават тези принципи, потвърдени от съответните резолюции на ООН и волята на представителите на всички части на сирийското общество", се казва в декларацията.

„Президентите отхвърлиха всякакви опити да се създадат нови образования под предлог борбата с тероризма и изразиха своята решителност да се противопоставят на сепаратистките намерения, насочени към подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, а също така на сигурността на съседните държави", заявяват тримата лидери.

В Анкара днес се състоя тристранна среща на върха с участието на президентите на Русия, Турция и Иран, посветена на разрешаването на сирийската криза. Путин, Ердоган и Рохани се срещнаха в президентския дворец „Аксарай".



Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар