Зима

Зима
Пролет

11 май 2018 г.

Почитаме Светите братя Кирил и Методий

Св. св. Кирил и Методий, известни и като Солунските братя, са създатели на глаголицата
 
11 май е празник на Светите братя Кирил и Методий. 

Според съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането денят се чества през 1851 г. в Пловдив по инициатива на Найден Геров и местното епархийско класно училище.

Макар да има сведения за почитането на равноапостолите, за каквито са обявени , заради разпространението на християнството, още от XII век.

Св. св. Кирил и Методий, известни и като Солунските братя, са създатели на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица.

Двамата братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език) и за разпространяване на християнството сред славяните.

Обявени са от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от Светите Седмочисленици. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

Братята Кирил и Методий са родени в Солун, Византия, през IX век в седемчленното семейство на високопоставения военен управител Лъв и неговата жена Мария.

От краткото житие на Кирил може да се разбере, че това е аристократично семейство, избягало във Византия през VIII век вероятно по политически причини.

Методий е по-големият брат и е роден през 815 година. Константин е роден през 820 година и чак към края на живота си приема името Кирил.

Имен ден празнуват днес Кирил, Кирчо, Киро, Кирилка, Методи и Методий.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар