Зима

Зима
Пролет

27 май 2018 г.

Класиката е винаги на мода

Всичко ново е добре забравено старо. Или по-скоро старото се завръща, за да докаже, че качеството все пак е най-важно.
 
Фактът, че класиката е винаги на мода, се доказва и от ръстът в продажбите на винила.

Ако преди двайсетина години мнозина от нас разчистиха рафтовете си от плочите с идеята, че пътят им на пазара е вече изтъркалян, то днес отново се редим на опашки, за да се сдобием с любимите ни албуми. Да не повярва човек, нарастването на интереса ни към винила е напълно в синхрон със световните тенденции. Базарите на плочи се превръщат в традиция за заклетите меломани, като за да се заредят с тави към татковината ни се отправят и другари от съседните страни.

Причините са много – качеството на звука е по-добро от това на диска, например. Има и някаква романтика в това да си пуснеш шлагер на Beatles или Елвис на грамофона. 


В същото време нито един друг физически носител като CD-та, касети и т.н. не предразполагат артистичната душа до такава степен на маниакалност. Нито дори стриймингът, който всъщност е основната двигателна сила на музикалната индустрия от финансова гледна точка в момента. 

Да, изкушаваща е алтернативата любимата ти песен да те чака на един клик разстояние. Всичко лесно обаче омръзва бързо. Затова и често онлайн се търсят предимно песните-еднодневки. Днес е „Яката дупара“ („Готина и луда“), утре „Антилопа“, „Кекс“ и т.н. 

И след години надали някой ще си спомня с носталгия за тези произведения, изтекли на конвейер през онлайн фабриката за хитове.


 
"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар