Зима

Зима
Пролет

4 май 2018 г.

Милош Земан: У нас е бил произвеждан и съхраняван "Новичок"

Според Земан, който се позовава на чешкото военно разузнаване, тези количества от веществото в Чехия са били изпробвани и унищожени миналата година
 
Малки количества от нервнопаралитичния газ "Новичок" са били произведени и съхранявани в Чехия, заяви чешкият президент Милош Земан по телевизия "Барандов".

"У нас е бил произвеждан и съхраняван "Новичок", макар и в малки количества. Знаем къде и кога. Нека не бъдем лицемерни. Няма защо да се лъже за това", каза той.

Според Великобритания това бойно отровно вещество е било използвано от Русия за отравянето в Англия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Според Земан, който се позовава на чешкото военно разузнаване, тези количества от веществото в Чехия са били изпробвани и унищожени миналата година.

По-рано руски официални лица заявиха, че използваното за нападението в Англия вещество може да е дошло от Чехия, Швеция или Словакия.

Земан обаче спомена, че в друг доклад на военното разузнаване веществото е определено като А320, а не като "Новичок". Известният с проруските си възгледи Земан заяви, че според него това е било "Новичок", отбелязва още чешкото издание tyden.cz, цитирано от Cross.bg.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар