Зима

Зима
Пролет

6 май 2018 г.

Зловещата истина за обвързаната компетентност

Стотици са потърпевшите от злоумишлените поръчкови акции на задкулисието, чиито щети покриваме ние...
 
Ето че лъсна истината за работните взаимоотношения на прокуратурата и органите, призвани да се борят с корупцията. 

Новосъздадената мега антикорупционна комисия все още прави първите си крачки, но вече е осъдена. Това стана ясно тази седмица от решението на Софийския градски съд по делото на един от арестуваните и обвинени за съучастници в прословутата акция на Цветан Цветанов "Октопод" Момчил Кръстев, който съди държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Кръстев така и не стигна до съда като съучастник на Алексей Петров, защото прокуратурата не представи никакви доказателства за това и делото срещу него беше прекратено. Той обаче осъди Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) - тя в момента е част от антикорупционната комисия  и прокуратурата да му платят общо над 116 000 лв. за претърпени вреди от действията на комисията и държавното обвинение. И сега държавата ще трябва да бръкне и да извади пари, за да покрие за пореден път резултатите от малоумната, но за сметка на това шумно рекламирана като страхотен удар срещу организираната престъпност операция "Октопод" на вътрешния министър по онова време Цветан Цветанов.

Въпросът не е за това, че парите ще ги платим всъщност ние, данъкоплатците. Да беше само Момчил Кръстев, който е осъдил държавата за простотията на управляващите, щяхме да преглътнем - всеки може да сгреши. Но не е само Кръстев - стотици са потърпевшите от злоумишлените поръчкови акции на задкулисието, чиито щети покриваме ние. Ужасяващото обаче е, че виновните за това са безнаказани и пак са във властта, което им позволява да правят каквото си искат с неудобните. Неограничени са възможностите им за манипулация на общественото мнение и ликвидиране на всеки, който е дръзнал да не си плати рекета. КОНПИ и прокуратурата са два от инструментите в ръцете на властимащите и тежко на онези, срещу които те са насочени.

Делото на Кръстев срещу държавата осветлява механизма, по който тези два инструмента се използват. След решението на СГС да осъди държавното обвинение и комисията  от КОНПИ протестирали, защото - забележете - тя била действала "в условията на обвързана компетентност" с прокуратурата, защото се водила от подаденото от нея уведомление за дейността на Кръстев. Според съдиите от СГС обаче тази обвързаност се изчерпва със започване на проверката и след това всички действия на комисията са самостоятелни.

Очевидно действията на КОНПИ, която сега е част от антикорупционната комисия, въобще не са самостоятелни. Що е рекла прокуратурата, за нея е светата истина, неподлежаща на съмнение. Държавното обвинение не само е господар на съдебното производство, то е Бог, началото и края, алфата и омегата. И да поискаш доказателства за правотата му ще е оскверняване на божествената подредба на света.

Кръстев и такива като него са се оказали невинни, без дори да се стига до съд. Но над живота им по нечия злокобна воля със страшна сила е тежала обвързаната компетентност на служби и прокуратура. Обвързаност, която ни препраща години назад, във времената на Лаврентий Берия, когато компетентността беше другото име на кървавата диктатура. 


Днес сме също толкова безпомощни, макар че не плащаме с живота си за обвързаната компетентност. Но пък цинизмът е още по- голям, защото хем плащаме греховете на управляващите и инструментите им, хем им даваме заплатите...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар