Зима

Зима
Пролет

3 май 2018 г.

Симеон Сакскобургготски: Иван Костов искаше нов мандат, а Живков – да се срещнем!

"Не разбирам и недоумявам вълната "анти-Путин" като символ на всички грехове или упреци..."
 
След връщането си в България и когато става ясно, че ще атакува властта, Симеон Сакскобургготски се среща с Иван Костов, за да иска да се явят заедно на изборите. Костов обаче отказва, защото иска нов мандат.
 

"Аз му казах, че има възможност така да процедираме. И той тогава ми каза, че му трябва още един мандат. Което, разбира се, уважавам като политическо виждане", казва днес вече бившият премиер. 

Този и още много други спомени за живота си и политиката той разказва в интервю за Dir.bg.
 

Един от тях е и как при първото му завръщане в България след падането на комунизма, среща с него поискал и Тодор Живков.
 

"Той ми прати "хабер" да се видим. Но ми се стори малко прибързано, а и вече беше към края на посещението ми... И тогава отговорих, че може би при следващото ми идване с интерес бих дошъл да го видя... Но така стана, че не се осъществи тази среща", разказва бившият премиер. Той така и никога не се среща с Живков.

Царят има и много спомени със сегашния премиер Бойко Борисов, който беше негов охранител при връщанията му в страната.
Преди седмицата в свое интервю Борисов обяви, че е научил много от царя и че той и Живков са били неговите университети. Сакскобургготски му върна жеста и призна, че и той се е учил от Борисов докато го е гледал в тила толкова често.
 

"Той като собственик на компанията, за да бъде всичко перфектно, настояваше лично да ни вози и да наблюдава всичко... Така че и двамата сме се наблюдавали. И може всеки един да се е понаучил на нещо", казва днес бившият премиер.
 

"Интересно като еволюция", нарича той съдбата на Борисов, който първо го охранявал, а после заема неговото място. И добавя: "И мисля, че е фрапирало в много наблюдатели. Така че не сме само ние".
 

Сакскобургготски си спомня, че е подкрепил кандидатурата на Борисов за главен секретар, защото му се сторил човек, който има точния профил за поста.
 

"Защо да го съветвам? Но, разбира се, че поддържаме връзка", коментира Царят сегашните си отношения с лидера на ГЕРБ.
Сакскобургготски коментира и световната политика. За конфликта Русия – САЩ той казва, че съжалява и че трябва да сме прагматици.
 

"И трето - трябва да си познаваме историята, защото имам известни съмнения, когато се чуват гръмки изказвания на хора, които може би не са от най-запознатите в историята. Ние сме вече в ЕС и НАТО, но това не изключва да имаме отлични отношения с други. Турция - тя си е в НАТО и без това, но е много голям и важен съсед, а ние сме физически на пътя й към Европа. Това е също един коз. Познаваме се, знаем защо и от колко векове. Същото е и с Русия. На картата, като погледнем - ами ние сме в Европа. Много по-близко е Русия, отколкото Западът и Западът отвъд океана", казва той.
 

Царят признава и че е 100-процентов европеист, но и че не може да разбере вълната "анти-Путин".
 

"Не обичам да давам оценки, но бих попитал който и да било политик как може да се справи човек да управлява една страна, която има седем времеви зони. Да мерим с един и същи аршин е малко трудно. Не разбирам и недоумявам вълната "анти-Путин" като символ на всички грехове или упреци...", казва той и добавя, че не може да се сравнява управлението на Русия с това на една Швейцария например.
 

"А пък в крайна сметка резултатът ще се види един ден", убеден е той.
 

За войната в Сирия Сакскобургготски казва: "Много грозна картина, за жалост. Но аз страдам от известен синдром. Алергичен съм към диктатите на т.нар. Велики сили. Много от конфликтите в дадени страни се появяват от интереси, които са по висши. А плаща населението на тези страни. Думите "балканизация", "ливанизация"... Те не са създадени от населението..."


Няма коментари:

Публикуване на коментар